Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1 млрд. долара помощ за Ливан бяха обещани на международна конференция в Париж

Френският президент Еманюел Макрон (в средата) по време на международната конференция за Ливан - Париж, 24 октомври 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 1 милиард долара помощ за Ливан бяха обещани на международна конференция в Париж с участието на 70 държави и 15 международни организации. Събраните средства ще подпомогнат разселените мирни граждани заради конфликта. Участниците призоваха за незабавното прекратяване на напрежението.

Повече от един милиард долара за подпомагане на Ливан са обещани на международната конференция в Париж - това обяви френският външен министър Жан-Ноел Баро. Събрани са дарения за 800 милиона долара за хуманитарна помощ и 200 милиона за силите за сигурност. 

"Постигнахме очакванията" - отбеляза министърът.  

Франция ще участва в помощта със 100 милиона евро, както обеща на откриването френският президент Еманюел Макрон. Средствата ще послужат за оборудването на ливанската армия в перспективата за прекратяване на огъня, за което призова президентът. 

"Повече жертви, щети и удари няма да допринесат нито да се сложи край на тероризма, нито да се постигне сигурност" - добави той.

Ливанският премиер Наджиб Микати отбеляза, че актуалният текста на Резолюцията на СС на ООН трябва да остане крайъгълният камък на на стабилността в Южен Ливан. а ливанската държава и армия трябва да държат монопола върху оръжията.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени