Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски и израелски преговарящи ще се съберат в Доха през следващите дни

ържавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) се срещна с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман в Доха - 24 октомври 2024
Снимка: БТА

Американски и израелски преговарящи ще се съберат в Доха през следващите дни, за да се опитат да подновят преговорите за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в Доха, спирка в 11-апреговори,та му близкоизточна обиколка. Вашингтон се надява, че след смъртта на Яхия Синуар, лидера на терористичната организация "Хамас", е назрял моментът за постигане на примирие.

"Говорихме за възможността да извлечем ползи от този факт, както и за следващите стъпки да придвижим процеса напред. Очаквам, че преговарящите ще се съберат през следващите дни", каза Блинкън пред репортери след разговори с министър-председателя и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. Той отказа да каже кой ще присъства на преговорите в Доха, но поясни, че Вашингтон разговаря както с катарските, така и с египетските посредници за "различни варианти" за подновяване на преговорите.

Държавният секретар обяви още, че Съединените щати отпуснат допълнителни 135 милиона долара помощ за палестинците в Ивицата Газа. Вашингтон оказва натиск върху Израел да допусне доставката на повече помощи в опустошения от войната палестинска анклав.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени