Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на върха на БРИКС генералният секретар на ООН призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристига на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 24 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за мир в Украйна, Газа, Ливан и Судан в изказването си пред участниците в срещата на върха на БРИКС в Казан, чийто домакин е руският президент Владимир Путин. От своя страна Путин предупреди, че Близкият изток е на ръба на пълномащабна война.

На пленарна сесия във формат Outreach/БРИКС плюс на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, 24 октомври 2024 г. Срещата се провежда от 22 до 24 октомври; ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН призова за справедлив мир в Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Газа: 

"Имаме нужда от мир в Украйна, в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание.

Имаме нужда от мир в Газа и незабавно прекратяване на огъня в Газа, незабавно освобождаване на всички заложници, ефективно задоволяване на хуманитарни нужди и трябва да постигнем необратим напредък, за да сложим край на окупацията и да установим решението за две държави, препотвърдено наскоро с резолюция на Общото събрание на ООН", заяви Гутериш.

Той призова също за незабавно прекратяване на военните действия в Ливан и подчерта, че за справяне с глобалните предизвикателства е необходима общност от нации, които работят като едно глобално семейство. В отговор руският президент Владимир Путин с усмивка заяви, че светът вече живее като едно голямо семейство:

"Ние така живеем. В семействата, за съжаление, често има разногласия, скандали, подялба на имущество, дори се стига и до битки. Целта на БРИКС е създаването на благоприятна атмосфера в общия ни дом". 

Преди това в изказването си пред участниците във форума, руският държавен глава заяви, че Украйна се използва за създаване на заплахи за сигурността на Русия: "Директно ще ви кажа, че това е илюзорен план на тези, които не познават историята на страната и не вземат предвид единството, силата и сплотеността на нейния народ, изковани през вековете", отбеляза той.

Путин добави, че Русия е против всякакви терористични прояви в Близкия изток и предупреди, че регионът е на ръба на пълномащабна война. Според него споразумение е възможно само при създаване на независима Палестинска държава. 

В последния ден от срещата на върха китайският президент Си Цзинпин също призова за прекратяване на огъня в Газа и за предотвратяване на по-нататъшен конфликт в Ливан.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени