Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С резолюция ЕП отхвърли едностранна промяна на статуквото в Тайванския проток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай се опитва да изопачи историята и международното право в Тайван, предупредиха евродепутати днес, като подкрепиха статуквото в Тайванския проток. В резолюция, приета с 432 гласа "за“, 60 "против“ и 71 "въздържал се“ в четвъртък, те осъдиха необоснованите военни учения на Китай от 14 октомври и продължаващите военни провокации срещу Тайван, като подчертаха, че военното струпване променя баланса на силите в Индо-Тихоокеанския регион.че Резолюция 2578 на ООН.

Европейският парламент осъди продължаващите военни провокации на Китай срещу Тайван и категорично отхвърли всяка едностранна промяна на статуквото в Тайванския проток. Парламентът категорично отхвърля опитите на Китай да изопачи историята и международните правила и подчертава, че Резолюция 2578 на ООН не заема позиция по отношение на Тайван.

Той се противопоставя на постоянните усилия на Китай да блокира участието на Тайван в многостранни организации и призовава ЕС и неговите държави членки да подкрепят значимото участие на Тайван в международни организации като Световната здравна организация, Международната организация за гражданска авиация, Международната организация на криминалната полиция ("Интерпол") и Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Членовете на ЕП също така настояват ООН да предостави на тайванските граждани и журналисти правото на достъп до своите помещения.

ЕС остава ангажиран с “политиката на един Китай“ като политическа основа на отношенията между ЕС и Китай, като подкрепя инициативи, които насърчават диалога и изграждането на доверие, се подчертава в текста.

Членовете на ЕП обаче категорично осъждат изявленията на китайския президент, че Китайската народна република никога няма да се откаже от правото да използва сила по отношение на Тайван, като настояват, че използването на принудителни мерки за постигане на обединение противоречи на международното право. Те подчертават, че само демократично избраното правителство на Тайван може да представлява тайванския народ в международен план и изразяват загрижеността си относно използването от страна на Китай на враждебна дезинформация за подкопаване на доверието в тайванската демокрация и управление.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени