Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският премиер остава на поста си след слабото представяне на парламентарните избори

Шигеру Ишиба , премиер на Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Шигеру Ишиба заяви, че възнамерява да остане на поста си въпреки съкрушителното поражение на партията му на вчерашните избори, като подчерта, че не иска да създава "политически вакуум", предаде АФП.

Ишиба свика предсрочни избори след идването си на власт на 1 октомври, надявайки се да засили позициите на своята Либерално-демократическа партия (ЛДП), която управлява Япония почти без прекъсване от седем десетилетия. Но според прогнозите на националната телевизия преди официалните резултати, ЛДП не успя да постигне мнозинството от 233 места самостоятелно, за първи път от 2009 г. насам, посочва БТА.

Още по-лошо е, че според данните управляващата коалиция на ЛДП и малката партия "Комейто" също не е успяла да си осигури контрол върху половината от 465-те места в долната камара на парламента. Японската телевизия съобщи, че ЛДП спечели 191 места, а "Комейто" – 24.

"Най-големият фактор (за поражението) са подозренията, недоверието и гневът, които не са избледнели по отношение на проблема с финансирането на политиката", призна Ишиба тази сутрин и обеща "фундаментална реформа" по този въпрос.

ЛДП, която и без това е ощетена от икономическото положение и високата инфлация, пострада от последиците от аферата с вътрешни "черни каси", припомня АФП. Въпреки това 67-годишният Ишиба заяви, че иска да остане на поста си, за да избегне създаването на "политически вакуум". "Искам да изпълня дълга си, който е да защитавам живота на хората, да защитавам Япония", отбеляза той пред медиите.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна