Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски:

Избори или преврат – двата варианта за излизане от политическите кризи

Проф. Милко Палангурски
Снимка: Здравка Маслянкова

Избори или преврат – това са двата варианта за излизане от политическите кризи, смята историкът от Великотърновски университет професор Милко Палангурски, изследовател на новата ни политическа история и парламентаризма. 

Не една и две са били родните политически кризи, когато политиците загърбват партийните си пристрастия, за да се случи обединението, посочва той и дава примери с правителствата след войните, но и с приемането ни в НАТО и Европейския съюз. 

"Политическата система днес сериозно боксува, но партиите започват да вървят по пътя към компромиса и доказателство е сегашната вяла предизборна кампания, която не беше толкова остра с взаимни нападки. Българската традиция е парламентът да издържа най-много до две години", казва историкът и уточнява, че е невъзможно да имаме еднопартийно правителство в днешните политически времена. 

"Външни политически провокации и основно от Русия чрез нейните политически проксита у нас са основната причина за продължаващата политическа нестабилност", коментира професор Палангурски. 

Той обаче е оптимист, че ще имаме някакво политическо обединение за управление след последните седми парламентарни избори за три години, защото още едни избори безкрайно ще намалят обществения ресурс, който се излъчва към изпълнителната власт, но все пак отваря скоба, защото, по думите му, в България всичко е възможно. 

Интервюто на Здравка Маслянкова с проф. Милко Палангурски можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна