Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните.

Това каза пред БНР социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан".

Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС. При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование, при ПП-ДБ близо 71% от избирателите са с висше образование. Мнозинство от висшисти има и при други политически сили. 

По-младежки е вотът за ДПС – Ново начало спрямо Алианса за права и свободи, поясни социологът. Основният вот за ДПС – Ново начало идва от селата и малките градове, сочат данните на "Галъп". При АПС 80% от вотът идва от селата. Тази структура показва как електоратът на единното доскоро ДПС се разделя между двамата лидери, отбеляза Петкова.

От всички гласували вчера 5% са роми, уточни социологът.

Избирателите на "Възраждане" и МЕЧ до голяма степен си приличат, част от вота им е протестен. "Възраждане" успява да натрупа и запази твърд електорат, на който разчита. МЕЧ е взел гласове и от "Възраждане", и от "Величие", подкрепили са ги и хора, които до момента са предпочитали "Не подкрепям никого", коментира Яница Петкова в предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ, вотът за МЕЧ е шарен, но ясно протестен.

Повечето гласоподаватели на "Възраждане" са мъже в активна възраст 31-60 г., с 54% дял на висшистите, преобладаващо жители на по-големите областни центрове и градове. При МЕЧ също серегистрира доминиращо мъжки вот.

По-млади хора гласуват за ИТН – 53% от гласувалите за тях са висшисти, а 42% със средно образование. ИТН събира подкрепа от областните центрове и по-малки градове.

Млади жени висшисти, живеещи в столицата или областен център – така изглежда профилът на избирателите, отбелязващи "Не подкрепям никого".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна