Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ с 65 мандата много ще стигне до заветното число 121"

Слави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

"Няма кой да удари едно кроше на Борисов, хората знаят, че на дадения етап той е безалтернативен"

| Интервю
Слави Василев
Снимка: БНР

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР.

"Фактът МЕЧ и "Величие", това е друго "Величие" - на Ивелин Михайлов, показва, че хората търсят алтернатива. Поздравявам Радостин Василев за доблестта да извади разговора в ПП-ДБ, той има остра риторика, антикорупционна и тя се нрави на тези хора, които търсят алтернатива", коментира Василев в предаването "12+3".

Според него "единственият, който носи политически капитал, е президентът, всичко останало е едно и също и тази система се саморазрушава, защото Бойко Борисов не е в състояние да направи устойчиво правителство, няма да може и този път".

Василев твърди, че не излизаме от политическата криза, защото шансовете за съставяне на правителство с 9 партии, ако се потвърди и ГЕРБ с 65 мандата, много ще е трудно да се стигне до заветното число 121.

"Дори да се стигне, то няма да видим нищо, което да изведе България от тежката политическа, икономическа и социална депресия, в която се намираме, свидетелство за което е избирателната активност - 2/3 от гражданите не искат да участват в този политически процес", коментира Слави Василев.

И допълни, че Пеевски е показал сериозен изборен резултат:

"Процесът ще продължи, защото властовите ресурси на Пеевски не зависят от това дали ще има правителство, те са се настанили удобно и в настоящия служебен кабинет. МВР, следователи, прокурори ще бъдат пак топлият хляб на Пеевски, това му е бизнесът". 

На въпроса защо при толкова много партии на изборите хората не гласуват, Василев обясни:

"Защото политиката отдавна не е битка на идеи на различни икономически програми, приоритети, реформи. Политиката по същество е битка между личности и тези, които са на хоризонта, нито една от тях не е способна да победи Бойко Борисов. Няма кой да удари едно кроше на Борисов, хората знаят, че на дадения етап той е безалтернативен". 

"Ако Бойко Борисов за пореден път като първа политическа сила с голяма преднина не ги материализира, собствените му избиратели за какво тогава гласуват за Борисов", казва политологът.

 И твърди, че няма да излезем от политическата криза, не защото няма да има правителство, "ще има, но бързо ще се разпадне".

"Пеевски показа, че феодализацията на българското общество е тотална. Може ли Делян Пеевски да е втора политическа сила в редица области – Благоевград, Хасково, Търговище? Това показва, че демокрацията е в криза. Никой не може да ме убеди, че гласува за Делян Пеевски по политически причини, това показва до каква степен е склерозирала демокрацията у нас", каза Слави Василев.

Той коментира изборните резултати на БСП, МЕЧ и Величие, както и на разцепеното ДПС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна