Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската ядрена компания одобрява договор за строеж на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Черна вода"

АЕЦ "Черна вода", архив.
Снимка: Официален сайт на компанията

Румънската национална компания за ядрена енергия "Нуклеарелектрика" (Nuclearelectrica) съобщи, че на насрочено за 14 ноември Общо събрание на акционерите се очаква да бъде одобрен договорът за строежа на трети и четвърти блок на АЕЦ "Черна вода", който ще бъде подписан с международен консорциум, включващ фирми от САЩ, Канада и Италия. Това съобщава новинарският сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че договорът с консорциума, съставен от компаниите Fluor и Sargent & Lundy от Съединените щати, Atkins Realis от Канада и Ansaldo от Италия, ще бъде подписан по време на срещата на върха за климата в Азербайджан следващия месец.

"Мечтата за трети и четвърти блок в "Черна вода" се превръща в реалност след десетилетия чакане. През последните месеци имаше сложни преговори между екипите на проектната компания "Енергонуклеар" (Energonuclear) и международния консорциум, избран да осъществи инвестицията.

В петък Административният съвет на "Нуклеарелектрика" гласува единодушно следващата стъпка, а министерството поиска допълване на дневния ред на Общо събрание на акционерите на 14 ноември с одобряване на договора за осъществяване на трети и четвърти реактор, който ще бъде подписан по специален повод – на срещата на COP 29 в Баку", написа на страницата си във Фейсбук министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа.

Според разясненията, дадени от Министерството на енергетиката във Фейсбук, финансирането на проекта е подкрепено и от страните участнички чрез импортно-експортни банки съответно с 3 милиарда долара от САЩ, 2 милиарда канадски долара от Канада и 2 милиарда евро от Италия. Румънската държава се ангажира да подкрепи този стратегически проект с всички необходими ресурси.

Единствената атомна централа на Румъния в Черна вода, окръг Констанца, произвежда около една пета от електроенергията в страната с два реактора CANDU, канадско производство, които бяха пуснати в експлоатация съответно през 1996 г. и 2007 г.

Първоначалните планове за централата са предвиждали четири реактора, в един момент е бил планиран и пети, но са завършени само първите два.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна