Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция най-много са гласувалите в Бурса - 14 745

Снимка: Мехмед Реджеб

Алиансът за права и свободи убедително печели близо 65 на сто от подадените над 48 хиляди гласа на изборите за Народно събрание в Турция.

Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Най-много хора са упражнили правото си на глас в района на Бурса – 14 745. През юни най-голямото количество гласували отново беше там. В Истанбул активните гласоподаватели са били над 13 хиляди и 300.

По-висока с 10 процента е активността в района на Одрин и Тракия, където до урните са отишли малко повече от 10 хиляди и 700 души.

Само в района на Анкара се наблюдава по-малък брой гласували спрямо предишния вот – сега те са били 9225 души. Същият брой са гласувалите в Измир.

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган печели близо 65 на сто от вота в Турция, а "ДПС - Ново начало" почти 28 цяло и половина.

Рафет Улутюрк от организация "Бултюрк“ обясни по-високата избирателна активност както с активната работа на изселническите дружества, така и с намесата и на турската Републиканска народна партия.

Кенан Йозгюр, който беше член на избирателна комисия в Измир, обясни за БНР, че самият лидер на Републиканската народна партия Йозгюр Йозел е подкрепил Алианса за права и свободи.

Кметът на Бурса Мустафа Бозбей, който пусна клип в "Инстаграм“ с призив да се гласува с номер 13, също е от Републиканската народна партия.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна