Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохиляден протест в Тбилиси

Снимка: БТА

Многохилядна протестна демонстрация започва тази вечер в столицата на Грузия Тбилиси, след като опозицията и президентът Саломе Зурабишвили обявиха проведените в събота избори за "откраднати".

Управляващата партия "Грузинска мечта" се обяви за категоричен победител с 54 процента от гласовете.
 
Протестиращите носят грузински и европейски знамена и вече изпълват пространството пред парламента в Тбилиси. Демонстрацията засега тече мирно.

Обявените резултати от изборите не са верни, обявиха от опозицията още след първите данни от избирателната комисия, а отделни политици заявиха, че ще се откажат от депутатските си мандати и че няма да влязат в новоизбрания парламент. 

При почти 100% обработени протоколи - победата формално е за управляващата вече 12 години партия "Грузинска мечта" с малко над 54% подкрепа, осигуряващо й 89 депутати в 150-местния парламент.

Опозиционният проевропейски блок има общо 37,8 на сто, като с най-голяма подкрепа от 11 на сто е "Коалиция за промяна",  следвана от Единното национално движение, "Силна Грузия" и партията "За Грузия". 

Кампанията на "Грузинска мечта" беше насочена към страховете на грузинците, че страната им може да бъде "украинизирана" и вкарана в нова война с Русия. Почетният лидер на партията е забогателият в Русия милиардер Бидзина Иванишвили. 

"Това е опит да бъде откраднато бъдещето на Грузия", заяви лидерката на Единнота национално движение Тина Бокучава. А председателят на другата основна опозиционна политическа сила - съюз "Коалиция за промяна" - Ника Гварамия, определи резултатите като "узурпиране на властта и конституционен преврат".

В изборния ден от опозицията съобщиха за прояви на насилие и заплахи срещу нейни представители.

Остра реакция и призив за протест дойде и от президента Зурабишвили:

Като последна независима институция в тази страна, трябва ясно да заявя, че не признавам тези избори. Признаването им би било равносилно на узаконяване на превземането на Грузия от Русия. Приканвам ви да се присъедините към нас на булевард "Руставели", за да обявим заедно пред света и пред самите нас, че не подкрепяме тези избори. Ще защитим мирно всеки глас."


Съединените щати и Европейският съюз подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения. А Москва отхвърли всякакви спекулации за нейна намеса в гласуването. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди за опити от страна на външни сили да дестабилизират Грузия.

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, поздрави снощи "Грузинска мечта" за нейната "съкрушителна победа" и днес се очаква в Тбилиси. 

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди управляващите там, че Орбан не представлява Съюза.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна