Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарният деликатес "Еленски бут" кандидатства за европейско защитено географско указание

Снимка: Здравка Маслянкова

Кулинарният деликатес "Еленски бут" кандидатства за европейско признание за защитено географско указание. Месопреработката е един от основните отрасли в българския аграрен сектор, като последните статистически данни за годишния оборот на фирмите в тази сфера показва ръст от 24%, посочи на празника на Еленския бут заместник-министърът на земеделието Деян Стратев.

1,9 милиарда евро е оборотът, реализиран от българските фирми, занимаващи се с преработка на месо и местни продукти.

"Това представлява около 22% от общия нетен оборот в подсектор "Производство на храни", посочи в град Елена заместник аграрният министър Деян Стратев. Той допълни, че месопреработвателите, които са внедрили в производството си модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, успяха  да се наложат с утвърден асортимент сред потребителите.

Еленският бут, който е запазената кулинарна марка на балканския град и се произвежда от четири местни фирми от свинско месо, се бори за европейско признание, посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев:

"Работим заедно с Министерството на земеделието и храните за защитено географско указание "Еленски бут". Може би, до година-две ще можем да се похвалим и с това".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени