Предстоят празници с тежки трапези. Обилното хранене и консумацията на сладки газирани напитки и алкохол създават затруднения на храносмилателния тракт, който има задачата да обработи поетите количества.
"По време на празничните дни много често заболяванията на гастроинтестиналния тракт се обострят, което можем да свържем с прекомерното количество храна и алкохол, като и видът на храната са важни, каза за "Закуска на тревата" д-р Калин Сапунджиев от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинската академия в София.
Обострят се рефлуксната болест, синдрома на раздразненото черво, язвените болести на стомаха и дванадесетопръстника, болестите на жлъчната система, панкреаса.
Прекомерната алкохолна консумация значително може да увреди и черният ни дроб. Причините за проблемите идват от приемът на голямото количество храна и спиртни напитки, но и от стреса, на който сме подложени, нередовното хранене, ниската консумация на вода в студените зимни месеци, повишеният прием на някои медикаменти като нестероидните противовъзпалителни, които значително увеличаваме по време на студеното време, също ни пречат.
Хората на диета или на пост също трябва да знаят, че е добре да преминат плавно към общата диета, като включват първо млечните продукти и яйцата, после леки меса като риба и пилешко, и след 4- 5 дни да се премине към останалите храни, допълни д-р Сапунджиев.
По темата слушайте в интервюто на Мая Данчева с д-р Калин Сапунджиев в ''Минути за здраве''