"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."
Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.
Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много други интересни неща за шоколада и какаото искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".
Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първите три епизода за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света. Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад.
После, във втория епизод майсторите шоколатиери разкриват тайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".
В третия епизод пък ще разберете как може да намерите шоколад или какао дори на немислими места – в козметиката, в маските за коса, в бебешкия крем и как след като го използват "родителите искат да гушкат бебетата си с часове".
Шеф Ради Стамболов описва как е правил от шоколад суши, всякакви шоколадови спагети и паста, а също така и каква е днес модата за шоколад. Ще научите и две рецепти – едната за това как да приготвите какаов продукт за да подхраните косата си и как да направите съвършения ганаш.
В четвъртия ни епизод: "Добро какао, лош шоколад" разказът е за това, как да различим качествения шоколад. Какво съдържа той и какви са ползите за организма ни от истински доброто какао. Както и защо не бива да има бяла захар и палмови масла в шоколада. В епизода се обяснява предимството на бипродуктите, които могат да се използват за един наистина вкусен и полезен шоколад, както и различни технологии за запазване на ценните съставки в плодовете, които хапваме в добре направените шоколади. И разбира се, с усмивка – защо изразът "на диета съм, не ям шоколад" е неправилен, когато шоколадът е изработен с любов, добро какао и с качествени продукти.
Събеседници: Шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Магдалена Кърлет, консултант по здравословно хранен и Бела Бенова, организатор на дегустации с шоколад.
Снимки: Карасими Бенямин, Антон Кринчев и шеф Ради Стамболов