"Местна кухня в четири сезона" е новият проект на Регионалния исторически музей – Русе.
Повече за теренните проучвания, които протичат в 8 села в региона, в "Terra Култура" разказва уредникът в отдел "Етнография" Десислава Тихолова.
Екипът от изследователи вече е събрал значително количество записи, снимки за целите на проекта, заявява Тихолова.
"Този проект предвижда наблюдение върху развитието на традиционната кухня, която, като кулинарна система, е един от най-чувствителните дялове в традиционната култура, тъй като зависи от множество фактори, които я променят", споделя Тихолова и допълва, че традиционната кухня не е изгубена, тъй като паметта за нея се пренася във времето.
Обект на проучванията е степента на запазеност и на адаптивност на кулинарната система в областта, населявана от етнографската група хърцои.
Теренните проучвания ще продължат още няколко месеца, след това събраният материал ще бъде обработен и представен в изложба, съобщава Тихолова.
Изложбата ще има няколко интерактивни модула, като един от тях ще включва дигитални разкази, обвързани с конкретни предмети от кухнята, друг ще представи връзката между подправки, продукти и ястия, а трети ще представи фолклорни вярвания, свързани с билки, храни и техните предпазващи действия.
Чуйте повече по темата в звуковия файл: