Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в България отиват в Гърция, в Северна Македония, в Албания, извиват ръцете на българските производители и ги съсипват. Много е важно да се засили контролът по градските пазари - дали там са земеделски производители или търговци, за да не се конкурират българските производители с разни спекуланти, които са мургави джамбази по пазарите. Така описа ситуацията един от най- големите производители на оранжерийни зеленчуци Иван Кабуров в интервю за Радио Варна. По този начин държавата ще може да гарантира качеството на плодовете и зеленчуците, които българските потребители купуват. Администрацията да помисли също да освободи от ДДС родните производители на плодове и зеленчуци, но също и да криминализира тези, които внасят чужди плодове и зеленчуци и ги продават като български. Това апелира още Иван Кабуров, агроном и производител.
Не са зле само потребителите, земеделските производители са много по-зле, каза Кабуров
Този лев, който ще вземе производителят не е левът, който ще вземе търговецът, получил стоката сутринта и я е продал до вечерта за два лева. Този лев е заложен поне три месеца преди това като разсад, като зрънце зеленчук, отглеждано е, отоплявано му е разсадно помещение, оттам е изнесен на полето, отглеждан е два месеца и тогава започва да плододава. Левът за производителя е 70-80 ст. разход и 20 ст. печалба, а рискът е голям, подчерта зеленчукопроизводителят Иван Кабуров, който отглежда зеле, дини, тикви и друга продукция на 1 000 декара, в района на Мало Конаре.
Фермерските пазари трябва да бъдат стимулирани и развивани, защото там са реални производители и връзката между клиентите и фермерите е много голяма.
Какво мисли за днешния бойкот на големите вериги и какво според него държавата трябва да направи, за да има по-евтини храни на трапезата ни от местен произход, но и родните производители да печелят подобаващо, а не прекупвачите? Чуйте още в интервюто на Мариела Димитрова.