Репортаж на Здравка Маслянкова за предаването ''12+3''
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Десетки представители на туристическия и ресторантьорския бизнес в страната се събраха на закрита за медиите среща във Велико Търново, за да обсъждат какви мерки да предприемат за натиск върху държавата за връщане на преференциалната ставка от 9% за ДДС за заведенията за хранене. В проектобюджета на държавата се предвижда косвеният данък да се върне на 20%.
"20% ДДС ни оставя без оборотни средства, проблемът е, че трябва да го отделим за държавата, вместо да го дадем за заплати на персонала", коментираха преди срещата пред БНР ресторантьори от страната. Според тях с 20 % ДДС продуктът им става непродаваем за клиентите, което означава фалити и увеличение на безработицата.
"Този данък влиза в нашия оборот, ние го дължим на държавата, но, когато трябва да започне разплащане с труда на служителите, в тежки месеци, каквито са януари и февруари, пари за ДДС не остават", коментира Петър Стефанов, ресторантьор от Велико Търново.
"Бизнесът ни става нерентабилен, първо, за да можем достойно да заплащаме труда на персонала, и второ – да може стоката, която произвеждаме, да е продаваема", посочи Атанас Димитров, заместник-председател на БХРА.
"Единственото, което можем да направим, е да коригираме цените. На нашите клиенти и без това им е скъпо в нашите заведения. Това със сигурност ще доведе до отлив, съкращения или директни фалити. Не мисля, че е изгодно за държавата", посочи ресторантьорът Георги Филипов от Добрич.
Ресторантьорите ще предложат на Съвета за съвместно управление на правителството две мерки, с които да се запази 9% данък добавена стойност за заведенията за хранене.
След два часа закрита среща на браншовите организации Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, заяви:
„Няма да предлагаме нищо през медиите. Това е разговор, който трябва да проведем на маса. Надяваме се през следващата седмица да ни поканят. Ще покажем шифрите, ще покажем мерките. Те ще преценят дали тези мерки са достатъчни за допълнителна събираемост, за допълнително изсветляване и дали тези разчети, които имаме ние, въз основа на данни от НАП и НОИ, са достатъчни в бюджета, така че да бъде запазена тази ставка, която ще бъде изключително полезна за бранша. Тази ставка, ако не се запази, много голяма част от ресторантьорския сектор, който е малък и семеен, ще си замине“.
На този етап ресторантьорите са отворени за преговори с държавата и не обмислят протести за запазване на 9% ДДС за заведенията.