Значително по-скъпа от миналата година е трапезата, която кипърците по традиция ще сложат на днешния Чист понеделник. Първият ден на Великия пост е официален празник в Кипър, който се отбелязва на открито, с постни ястия и пускане на хвърчила.
По-високите разходи за празничния обяд спрямо миналата година са заради много големите повишения на цените основно на зеленчуци, салати, маслини, халва, показва специалното проучване на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. То обхваща най-масово консумираните днес продукти в 68 търговски обекти в цялата страна.
По традиция трапезата в Кипър на Чист понеделник е пълна с пресни зеленчуци, салати, маслини, риба и морски дарове, специален хляб, плодове, халва.
Рекордното увеличение в сравнение с миналата година – със 176%, е регистирано при цената на артишока. Със 112% са поскъпнали оранжерийните краставици, а полските краставици – с 54%. Доматите струват с 43% повече. Цената на маслините отбелязва ръст от близо 15%. С около 15% поевтиняват морските дарове.
Фермерите вече предупредиха, че продукцията им ще поскъпва заради продължителното застудяване и минусови температури в края на февруари.