Автентични кулинарни рецепти от Северозападна България бяха представени на конкурс в Монтана. За трета поредна година Териториалната организация на НТС Монтана бе домакин на "Вкусотиите на Северозапада".
Кулинарният конкурс се прави от 2023 година. Инициатор на вкусната изложба е Лучия Лилова. Благодарение и на домакините от Териториалната организация на НТС Монтана интересът към събитието се разраства. Тази година в него участие взеха 36 представители, уточни Лилова.
Техни подгласници станаха народно читалище "Развитие 1896" от белоградчишкото село Салаш, местна инициативна група "Западен Балкан" село Слатина, община Берковица и народно читалище "Събуждане 1922" от монтанското село Стубел.
Иванка Шишкова е от Стубел. Тя е бивша готвачка и представи три рецепта, научила от своите бабите - бабини ушенца, коприва и тиквеник.
Цонкини чушки, е специалитет от село Липен, община Монтана. Рецептата се предава от поколения на поколения повече от 60-70 години, разказа Фиданка Томова, секретар на читалище "Пробуда".
Таня Радомирова е в 9 клас в монтанското второ училище, паралелка "Кетъринг и готварство". На изложбата представи супа "претривка".
Пържено фиде се прави само и единствено в село Дива Слатина, община Георги Дамяново, представено от Лучия Лилова.
Фолклорна група "Звездица" от берковското село Гаганица поднесе поздрав към участниците в кулинарния конкурс "Вкусотиите на Северозапада".