Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене":
"Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка, запазила спомена за дадена храна например. На 13 ще покажа реакциите към чисти вкусове. Ако носът може да усети хиляди нюанса, езикът усещат много по-малко. Болката не е вкус, езикът има функциите на крайниците, които пипат. Освен клетките на крайниците, има клетки за вкус. Дава сигнал за болка от топло или студено люто например.
Проблемът е, че хората са виждали химията само като уравнения на дъската. А трябва да зннаеш как това от дъската се проявява в реалния живот. Но химията не е само купон, трябва да има връзка между абстракцията и това, което окото "пипа". Въпросът е "колко", не толкова "какво". Усещаме се сити, когато сме леко прекалили. Това е еволюционно така."
Още за вкуса умами (вкус на вкусно - къде се среща в природата и къде е проблемът в него), както и за другите вкусове (какво е особеното на горчивото и защо соленото е два пъти) - в звуковия файл.