Седмица на турската кухня представя кулинарното богатство на южната ни съседка, както и избрани творби на българския художник Хубен Черкелов и турската художничка Бегюм Гюджюк.
Седмицата, посветена на турските ястия, беше открита с гала вечеря в София на 21.05.2025 г. По време на събитието екип от турски кулинарни специалисти представи кухнята на южната ни съседка, използвайки продукти, транспортирани изцяло от Турция по случай събитието.
Готвачите работеха под ръководството на Йонер Чулфаз, председател на Конфедерацията на готвачите и сладкарите на Турция. Чулфаз е работил в 45 държави и акцентира в работата си върху устойчивата и здравословна кухня, вдъхновена от местните традиции.
Събитието в хотел "Рамада" беше придружено с изложба на творби на Хубен Черкелов, вдъхновени от турската валута и подбрани от галерия "Виваком арт хол" (VIVACOM ART HALL).
Гала вечерята беше под патронажа на турския посланик в България Мехмет Саит Уянък, като на нея присъстваха също председателят на Народното събрание Наталия Киселова, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
Седмицата на турската кухня продължава с изложбата на турската художничка Бегюм Гюджюк, която беше открита на 22.05.2025 г. и може да бъде разгледана в галерия "Нова арт спейс" (NOVA ART SPACE).
Това е втората самостоятелна изложба на Гюджюк в българската столица.
Гюджюк е мултидисциплинарен творец и съчетава традиционно и модерно изкуство в своите творби.