В ароматната вечер на Еньовден, известна и като „нощта на вещиците“, екипът на “Добър вечер, София“ (Яна и Роман), дегустира шотове с маслиново масло, широко известно като зехтин.
В тази своя наглед щура идея, те не бяха сами, а в компанията на експерта Славей Таслаков, от който научихме всичко за зехтина, чиито аромати дори могат да се доближат до тези на парфюмерията.
В пробването на зехтин по този начин - в суров вид, човек може да усети цялата гама от аромати и вкусове. Разбира се в ежедневието ние не ползваме зехтина по този начин, а овкусяваме различни салати, ястия, дори готвим с него посочи той.
Маслиновите масла "екстра върджин" притежават богата палитра от вкусове и аромати. Тези аромати е добре винаги да са свежи и натурални. Така се нарича и първата екстракция на зехтина, така наречената "студена екстракция", която изисква температура под 27 градуса, обясни Таслаков.
По думите му, още от самата беритба на плода, високата температура не е добър приятел, както на него, така и на целия процес. Особености има и при съхранението на маслиновото масло - то трябва да се съхранява на тъмно, под 20 градуса, за да можем по-дълго да му се наслаждаваме.
Славей Таслаков обясни още, че за направата на литър зехтин, количеството маслини е в зависимост от ранна или късна беритба - от 4-5 до 10-12 килограма. Маслото върджин има три неприятеля - топлината, светлината и кислорода. Дори и при най-добрите условия на съхранение, до 18 месеца зехтинът трябва да бъде изконсумиран.
Какви са тънкостите при директната консумация на зехтин, за да усетиш аромата на природата; как да разпознаем истинското качество на този продукт, защо да избягваме марката с производство ЕС, когато видим етикета? Отговор на тези въпроси и пътешествие в различни зехтинови дестинации, ще получите, ако чуете разговора на Роман и Яна със Славей Таслаков в звуковия файл.