''Интересни времена'' със Силвия Петрова за ''Политически НЕкоректно''
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Земеделците в Еквадор, които заложиха на какаовите зърна вместо на бананите - най-големия земеделски износ на страната, прибират сериозни печалби заради глобалния недостиг на основната съставка на шоколада и последвалия ценови скок. Какаото вече е бизнес за милиарди долари в южноамериканската страна. 50-годишният фермер Серхио Лема е утроил доходите си и планира да разшири насажденията си:
"Преди време 100 килограма струваше 80 долара, най-много 100. Но при сегашната цена от 350 долара, човек наистина може да се възползва. Ще си купя пикап, който да улесни работата ми. Правим и други подобрения - модерна напоителна система и започнахме да използваме органични торове."
През миналата година износът на какао от Еквадор е достигнал 3 милиарда и 600 милиона долара, което е с 600 милиона долара повече от добива на полезни изкопаеми. Между септември 2024 г. и март 2025 г. стойността на какаовия износ за първи път от шест десетилетия надвишава този на бананите - плод, при който Еквадор е световен лидер.
"Към април достигнахме приблизително 159 000 тона износ, които генерираха 1 милиард и 400 милиона долара приходи за страната", заяви Мерлин Касанова, изпълнителен директор на Националната асоциация на износителите на какао в Еквадор.
Еквадор, който се смята от някои за родината на какаото, е в топ пет на световните производители на т.нар. „храна на боговете“. 90% от продукцията е от генетично модифициран хибрид, устойчив на вируса на подутите какаови шушулки, който опустошава реколтите в Кот д’Ивоар и Гана. Африканските какаови насаждения бяха унищожени също и при поройни дъждове и екстремни засушавания, които експертите свързват с климатичните промени. През декември миналата година международните цени на какаото достигнаха рекордните 12 000 долара за тон заради недостига, преди да спаднат до около 8500 долара в момента. Преди скока цените варираха между 2000 и 3000 долара.
Има го обаче и горчивия вкус: фермерите все по-често стават мишени на изнудвачески банди, които тероризират бизнеси в Еквадор, Перу, Венецуела и други южноамерикански страни.
Нигерия е друга страна, която също се стреми да спечели от скока в цените на какаото - над десет местни компании инвестират или разширяват производството си тази година. Правителството си е поставило амбициозна цел - 500 000 тона продукция за сезона 2024-2025 г., което би вкарало страната от топ десет в топ пет на производителките. Местни фермери разказват обаче, че с покачването на цените, професията им става рискова:
"Преди продавахме 50 килограма какаови зърна за около 13 долара. А сега вече за около 220 долара."
"Когато жънем между октомври и декември, похитители отвличат фермери в гората и искат откуп - някои плащат около 6500 долара, но някои фермери ги убиват."
Патрик Адебола, изпълнителен директор на Изследователския институт по какао в Нигерия допълва:
"Не само фермерите биват нападани, но и износителите, когато превозват какаото от складовете към пристанището. Отвличат камиони, защото какаото вече е като златото заради рязкото покачване на цената на какаовите зърна."
Въоръжени групировки тормозят производители и в източната част на Демократична република Конго - също една от водещите страни износителки на какао в света. Фермерката Джудит Кахиндо, Масика Мусавули, която живее в град Бени, където почвата е плодородна и местният активист Ришар Кирумба, разказват:
"Обработваме нивите си със страх, че ще ни изколят, защото и бунтовници, и войници искат какао. То е най-голямата причина за войната. Без него, тя може би вече щеше да е свършила. Повечето кланета се случват в какаовите насаждения.“
"Преди имах насаждения, но вече не - заради ежедневните убийства по нивите. Много хора изоставиха земите си, за да работят тук, в града."
"Местната ислямистка бунтовническа групировка се чувства комфортно в този район, защото използва продукцията на местното население за финансиране на дейността си. Ужасени сме, че силата ни, която е продукцията на нашата земя, финансира хората, които ни убиват.“
Благотворителната организация "Christian Aid" предупреждава, че шоколадът може да се превърне в лукс в бъдеще, ако не се предприемат повече действия за справяне с последиците от климатичните промени, които засягат какаовите реколти по света. Според доклад на организацията, цената на едро на какаото е нараснала с 400 процента заради силните валежи и високите температури, довели до слаби добиви в Западна Африка. Греъм Гордън от организацията обяснява:
"През 2024 г. имаше суши, а годината преди това - наводнения. Това съсипа производството на какао, засягайки около три милиона души в региона. В Обединеното кралство консумираме около 10 килограма шоколад на човек годишно, което е много. Но можем да станем свидетели на срив на пазара, защото ако какаото не се произвежда, ако реколтите не са защитени, няма да има какво да се бере. Шоколадът ще се превърне в лукс. Сега го приемаме като всекидневна стока, но той ще се превърне в лукс, достъпен само за малцина, които могат да си позволят желаното качество и количество."
Спенсър Хайман, съосновател на компания производител на шоколад, допълва:
"Имам колеги, които не могат да свържат двата края. Има и категории шоколад, които ще са особено засегнати - например белият шоколад, който е основно от какаово масло. А цената му скочи дори повече от тази на какаовите зърна - от 6-7 долара за килограм до над 50-60 долара."
По-високите цени на шоколада вече се усещат на Запад - конкретният пример е Франция. Бизнесменът Марк Шеншол:
"Отворих заведението си преди седем години. В началото цените на блокчетата бяха между 7,50 и 8,50 евро. Днес са над 10 евро. Не съм променял надценката си, но инфлацията се отразява чувствително."
Банковият мениджър Катрин е категорична:
"Да, определено се усеща увеличението на цените. Но за нас това е от онези продукти, с които не правим компромис. Предпочитаме да купуваме качествен шоколад - дори и да е по-скъп. Ако трябва да избера съкровище - без колебание бих посочила шоколада."