В Италия се отбелязва официално най-големият летен празник – Ферагосто - който е още от времето на Римската империя. Църквата обаче го съчетава с Успение Богородично на същата дата - 15 август.
За италианците Ферагосто е ваканция, отдих и забавление, вододелът, след който се възобновява обикновеното ежедневие. Затова, той е като връх на удоволоствията, доброто настроение и на кулинарната наслада.
Според Италианската асоциация на обществените заведения през днешният ден по цялото протежение на Апениниския полуостров с типично за всеки кът обедно меню, ще работят над 90 000 ресторанта и се очакват над 5 милиона клиенти. Менютата са ол инклузив със средна цена от 61 евро на човек. Очакванията са разходите за консумация извън дома, включително закуска, аперитиви и др. да бъдат около 1 милиард евро.
Проучване на Националната конфедерация на земеделските производители сочи, че високата цена на почивките, която тежи на джоба на италианците, води до възстановяване на идеята за ястия "приготви си сам". Смята се, че всяко трето семейство ще постъпи така, за да се наслади на храната под чадъра на плажа или на планинска поляна.