България все още изостава значително от големите производители на миди в Средиземно море, като Испания и Италия, но е заела водеща позиция в Черно море, съобщава АФП, като допълва, че заради климатичните промени миденият бизнес в България е изправен пред редица предизвикателства.
Изправен пред покачващите се температури в Черно море, които задушават мидите му, българският бизнесмен Найден Станев е принуден да промени методите си - графика си за засяване и събиране на реколтата на по-хладни дълбочини, пише АФП.
Въпреки това 56-годишният бивш морски командос, а сега собственик на ферма за миди край нос Калиакра, вижда последиците от климатичните промени както като заплаха, така и като възможност за своя бизнес, отбелязва френската агенция.
Около 20% от мидите не са оцелели тази година, казва пред Франс прес Найден Станев с тревога, докато празни черупки се трупат на палубата на старата му дизелова лодка.
"Миналата година беше трагично - 80% бяха унищожени. Мидите буквално се задушават в море, което се затопля прекалено бързо", добавя той.
В Черно море температурата на повърхността се е повишила с почти два градуса за две години, споделя пред АФП Радослава Бекова от Института по океанология към БАН.
Колкото и да е лошо за българските производители на миди, техните колеги в Средиземно море са се сблъскали с още по-високи температури на водата, коментира Франс прес.
Докато световното производство продължава да расте, в ЕС то намалява от 2018 г. насам, според данни на Европейската обсерватория за рибни и аквакултурни продукти.
Испания е начело с 155 700 тона, следвана от Италия с 57 279 тона. За сравнение - България е с около 1100 тона, отбелязва АФП.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!