Хубав е днешният празник, защото символизира християнските добродетели – вяра, надежда и любов. Да ги проявим ни е нужна и мъдрост, за каквато ни напомня този ден. Честито да е името на всяка София, Вяра, Надежда и Любов.
Да вдигнем чаши за празника, заедно с Георги Михов, който е основател на Българска академия за винокултура. С него говорим за виненото богатство на нашата страна и за световната винена култура, от която България е част.
Виното е елексир от природата, който хората правят от хилядолетия. Виното е лекарство, начин за общуване. То присъства на всеки хубав повод.
Виното е питие за наздравици. На виното са посветени много стихове и песни. Виното не утолява жаждата, нито разхлажда.
Пие се за удоволствие, разумно и отговорно. Това се нарича култура на пиене на вино.
"Нямам семейна традиция в моята професия, нещата при мен започнаха случайно. Но вече над 20 години съм в тази професия.
Няма друга напитка с толкова богата и стара история, може да се каже, че виното се е утвърдило през годините като важна напитка.
Около 6000 години е историята на виното. Първите вина са били близки, до тези, които са сега. Тогава не е имало техника, която да се използва в правенето на вина.
Счита се, че Грузия е първата държава, в която се смята, че се е правело вино отпреди 6 000 години и засега има най-много доказателства, че оттам е тръгнало винарството - от Кавказкия регион, разказа за БНР Михов.
Защо е добре да следваме съветите на професионалистите в областта на виното:
"Едното си е обикновено пиене на "софра", както се казва...А при културата на пиене, много от хората пият, за да опознаят вината, за да имат знания в коя държава или в кой регион от кой сорт грозде какво вино може да се произведе.
Моят опит сочи, че жените проявяват доста по-голямо любопитство към вината. Имат желани да научават доста повече неща, да опитват нови видове, сортове...А мъжете сякаш се интересуват от виното покрай жените си...
По-засиленият интерес на жените според мен, се дължи на факта, че виното е много социална напитка. А жените искат да имат по-широк поглед, но и заради опитването, емоцията, личното удоволствие от пиенето на вино, сподели още Михов.
Сомелиерите са дегустатори, които могат да оценят качествата на виното, да изготвят винената листа, да съобразяват виното с храната и да поддържат пряк контакт с хората, които искат да се насладят на виното.
Георги Михов е носител на титлата Сомелиер на България за 2011 а година.
Още по темата в интервюто на Мая Данчева с Георги Михов в "Нощен Хоризонт".