Храната може да бъде нашата ежедневна отрова и нашето най-добро лекарство. Това подчерта за предаването "Новият ден" в Световния ден на сърцето функционалният нутриционист Станислава Ангелова. За да бъде сърцето ни здраво, трябва да го храним с любов, да сервираме всеки ден на масата си питателна, жива храна, и да даваме на тялото си нужното спокойствие за храносмилане. Сърцето - това е най-важният наш ритъм, допълни Ангелова.
Правилното хранене е най-мощният инструмент за превенция на болестите и подкрепа на здравето, а храната е тази, която може не само да намали възпаленията в организма, но и да подобри ритъма на сърцето, категорична е Ангелова.
Зеленолистните зеленчуци са естествени разширители на кръвоносните съдове, а горските плодове, доматите, пълнозърнестите храни (овесени ядки, кафяв ориз, киноа) и здравословните мазнини (зехтин, кокосово масло и патешка мас) са останалите най-препоръчвани храни за сърдечно здраве.
Да не започваме диети на своя глава и да не се доверяваме на митовете - че всички мазнините са врагове и че яйцата повишават холестерола, посъветва още Ангелова. Яйцата съдържат лецитин, който регулира нивата на холестерола чрез участието си в обмяната на мазнини и жлъчни киселини, поясни специалистът. Според Ангелова, умерената консумация на яйца не само не е опасна, а може да бъде и полезна част от балансираната диета.
Целия разговор на Димитрина Дончева и Иван Барбов със Станислава Ангелова чуйте в прикачения звуков файл в началото на публикацията.