Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и заради съхранените домашни рецепти и духа на местната традиция, които Емилова продължава да предава.
На 24 октомври тя гостува в София на приятелска среща, където сподели за пътя си в кулинарията и отдадеността си към запазването на българските вкусове. Гостите имаха възможност да опитат от характерни за традиционната българска кухня специалитети, приготвени лично от нея.
Ден по-късно, на 25 октомври, пред НДК, Мариана Емилова бе сред акцентите на Фермерски фестивал "СОФИЯ", където представи два от най-популярните традиционни харманлийски специалитета - "Харманлийска осмянка" и селска пилешка супа. Участието бе посветено на популяризирането на местната кухня и културно-гастрономическата идентичност на Харманли. Посетителите имаха възможност да се запознаят с начина на приготвяне на ястията и да се насладят на автентичния им вкус.
Чрез изявите си Мариана Емилова продължава да работи за съхраняването на традициите, като съчетава умения, регионална идентичност и любов към българската кулинария. Нейните инициативи се превръщат в своеобразен мост между миналото и съвременността, а кулинарните ѝ демонстрации показват, че традиционната кухня може да бъде живо културно наследство.