Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българското говеждо месо не достига за работата на месопреработвателите

Това заяви Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите

Снимка: Здравка Маслянкова

Българското говеждо месо не достига за работата на месопреработвателите и се налага да внасят 80 на сто от нужната им суровина. Това заяви за БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

Българското свинско месо, с което работят месопреработвателите, е 60 %, останалата суровина се налага да бъде внасяна от страните-членки на ЕС. Сериозният проблем е с говеждото месо, коментира в град Елена Атанас Урджанов:

"10-20 % да е българска, всичко останало добавяме от ЕС. Как решаваме проблема – продължаваме да популяризираме нашите продукти."

Овче и агнешко месо в България не се преработват, посочи Уржданов по повод влошената епизоотична обстановка с чумата и шарката по овцете и ликвидирането на много ферми у нас:

"Няма как да помогнем на нашите овцевъди, защото ние не преработваме овче месо". 

Месопреработвателите са готови за въвеждане на еврото и това няма да има никакво отражение върху работата ни, допълни председателят на браншовата асоциация.


По публикацията работи: Светлин Божков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна