Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Елена се провежда кулинарният фестивал "Празник на Еленския бут"

5
Снимка: Здравка Маслянкова

Еленският бут ще кандидатства за защитено географско указание като доказателство за качеството на деликатеса от свинско месо. Днес и утре във възрожденска Елена за 12-и път се провежда кулинарният фестивал "Празник на Еленския бут". Той започна с шествие със 124-метрово българско знаме, посветено на 124-е населени места в общината.


Еленският бут е вторият български месен деликатес, който ще кандидатства за правото за ползване на общоевропейско означаване за качество и произход.

"Започваме официално защитата на Еленския бут като защитено географско указание", посочи Мартин Трухчев, чиято фамилия е една от петте в Еленския балкан, които произвеждат деликатеса от свинско месо.

Производителите получиха подкрепата на Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България:

"Като цяло политиката на ЕС е да защитава тези географски продукти, които имат своя уникалност и характер, какъвто точно е еленският бут. Веднъж регистрирани, те водят и до много по-висока печалба".

Хиляди гости посреща днес и утре град Елена с кулинарни атракции и културна програма за празника на Еленския бут, посочи кметът Дилян Млъзев:

"Тази година сме още по-амбицирани на покажем на цяла България и на света какво чудо е Еленският бут".

Качествено месо, балкански еленски климат и запазване на традицията са рецептата за неповторимия вкус, казва производителят Иван Трухчев:

 "Само ние си знаем как стават тайните на хубавите мезета".


По публикацията работи: Светлин Божков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени