Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на Еленския бут събра хиляди гости

4
Мартин Трухчев
Снимка: Здравка Маслянкова

Възрожденският град Елена отново е домакин на един от най-колоритните и обичани български фестивали - Празникът на Еленския бут.

 За 12-а година балканджиите посрещат хиляди гости за празника. Местните майстори демонстрират кулинарното си изкуство, а гостите от близо и далече могат да опитат от прочутия деликатес от свинско месо и да слушат различни концерти като подарък от домакините от община Елена и Съвета по туризъм. 

Всеки желаещ се включи и в шествието от площад „Христо Ботев“ до стадион „Чумерна“ със 124-метровото българско знаме, предвождано от Етрополската духова музика. Трибагреникът е точно толкова метри, колкото са населените места в общината. 

В дните около Димитровден град Елена се изпълва с живот, музика, усмивки и аромати на традиционни български специалитети. Празникът на Еленския бут не е просто кулинарно събитие, а истински празник на духа и традициите на еленчани. 

Празникът на Еленския бут

Организаторите - Община Елена и Местният съвет по туризъм, са подготвили богата програма с концерти, томболи, забавни игри и изобилие от вкусотии. Кулинарните щандове изкушават с апетитни еленски бутове, а занаятчийските и търговски кътчета са събрали над 130 майстори от цяла България, които представят традиционни изделия и храни.Петима са промишлените майсторите на Еленския бут във възрожденското градче. Тази година за празника производителите са подготвили 5000 бута. Фамилията Трухчеви пази и предава занаята вече трето поколение. С какво е уникален еленският бут разказва Мартин Трухчев:

"Винаги за Еленския бут е важно месото да бъде прясно, българско. Майсторлъкът и технологията са много специфични, начинът на осоляване, климатът обуславя бавното съхнене на месата и води до този резултат. Еленският бут го разпознаваме по вкуса, той има леко сладникав, леко солен вкус, на зряло старо месо. Това не е парче месо, това е съвкупност от години потомствена традиция, която се предава".

Празникът на Еленския бут

Една от най-атрактивните части на празника е Касапският кът, където балканджии от няколко поколения демонстрират уменията си в приготвянето и осоляването на емблематичния деликатес, който се е превърнал в символ на региона. Посетителите могат да наблюдават автентични техники, предавани от поколение на поколение, и да опитат и да си купят от неповторимия балкански специалитет.

Празникът на Еленския бут е събитие, което съчетава традиция, кулинария и забавления, превръщайки Елена в една от най-посещаваните дестинации през есента.


Репортаж на Здравка Маслянкова за "По първи петли".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени