Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Първо одобрение на ЮНЕСКО за италианската кухня като световно културно наследство

Снимка: Jane Trang Doan


ЮНЕСКО даде първото си положително техническо становище за  италианската кухня като обект на световното културно наследство. Окончателното  решение  за вписването на италианската кухня в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството се очаква през декември.

Агенция ANSA предаде, че одобрението признава идентичността, социалната и културната стойност на италианските гастрономически традиции предавани във времето. 

Окончателно решение  ще бъде взето от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, който ще се срещне в Ню Делхи - Индия, от 8 до 13 декември.

Ако техническата оценка бъде потвърдена, италианската кухня ще е първата в света, получила признание от ЮНЕСКО като цяло. 

Номинационното досие е резултат от обширно проучване и документация, координирани от Министерството на културата и това на земеделието, в сътрудничество с водещи браншови асоциации. 

Цитиран е  кураторът на досието -  професор  Пиер Луиджи Петрильо от римския университет „Луис Гуиди Карли“, който казва, че „първоначалното одобрение не бива да създава илюзии, защото Междуправителственият комитет има възможността да преразгледа изцяло решението.“ 

Наред с него са и тези за швейцарския йодел, кубинския сон, японското оригами, антично кипърско десертно вино и „Страстите Христови“ в Мексико.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна