Това обясни в интервю за БНР психотерапевтът и психолог Александра Алгафари преди четвъртото издание на форума "Храна и здраве" в събота в Интер експо център.
Преяждането често е точно емоционално хранене. Когато имаме силни емоции, с които нервната система не може да се справи, обикновено подсъзнателно посягаме към храната, посочи психологът.
Емоционалното хранене се случва при 60% от хората. При хранителните разстройства става дума за сериозни проблеми, които се нуждаят от лечение – при тях може да има и фатален изход, коментира Алгафари в предаването "Преди всички".
Жените са по-предразположени към емоционалното хранене, сочат данните.
Ефектът е напълняване, но понякога може да бъде и хронично недояждане и недохранване, което рефлектира в отслабване, отбеляза Александра Алгафари.
По думите ѝ, емоционалното хранене е лесно да се забележи, но е трудно да се разпознае.
Възможно е човек сам да се измъкне, макар да отнеме повече време. Важно е да си изясни кои емоции се опитва да изрази чрез този тип хранене, каза още психотерапевтът.
Полезно би било да се направят и кръвни изследвания, за да се види дали отклонението не е продиктувано от различни нарушения.
Според Алгафари все повече млади хора, осъзнавайки своя проблем, търсят помощ от специалист.
Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
