Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ядат българите през лятото?

Пълнени чушки с ориз или със сирене и яйца, панирани тиквички със сос от кисело мляко, чесън и копър, пилешка или спаначена супа, картофени кюфтета, апетитна салата от люти чушлета с магданоз и чесън… Това е само част от трапезата на българина в летните горещини. През август улиците по села и градове се изпълват с аромата на печени чушки. А колко е вкусно да похапнеш тези чушки с доматен сос, наситен с чесън и магданоз…

В летните жеги, когато термометрите удрят 40 градуса, всеки иска да избяга от жегата. Едни тръгват към морския бриз, други търсят прохладата на планината, но където и да отидат, българите се разхлаждат през лятото с любимия си таратор. Испанците имат своето гаспачо, руснаците – популярната окрошка, а ние – традиционната студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, нарязани на ситно краставици, много копър, чесън и орехи. Той се сервира в чиния, купичка, чаша, продава се дори в бутилки. Тараторът за българина може да се сметне и за напитка към ястието, описва разнообразието на студената супа управителката на верига за хранене Диляна Илчева, като допълва, че през летните жеги таратор се приготвя в огромни количества. Още за българския таратор ще научим от Мария Петрова, главен готвач в столично заведение за хранене:

В старите времена, когато хората са жънели нивите през големите жеги, са го правили с вода, нарязана краставица и са слагали оцет. Моята баба ми е разказвала, че са го наричали „жътварски таратор”. Впоследствие вече са започнали да слагат и подквасено мляко. Той е утолявал жаждата в силните жеги и е чисто българско ястие. В България тараторът е най-предпочитаното ядене през летните месеци. Както шопската салата, която е чисто българска.

Стигнахме и до най-популярната българска салата – шопската. Въпреки споровете между балканските страни за произхода й, тази вкусна салата, приготвена от чушки, домати, краставици, лук, магданоз и поръсена отгоре с натрошено бяло сирене, е наистина българска. Тя се ражда по времето на социализма, някъде около седемдесетте години на миналия век, когато страната ни решава да привлича чужди туристи с нещо типично българско. Но да се върнем към Мария Петрова и темата какво яде нейното семейство в летните жеги. Повече постно, както и много сирене и кашкавал. Моите ястия са на млечна основа, разказва майсторката на черпака, която 12 часа в денонощието прекарва все около печката: Няма кой да ме смени, една колежка се шегуваше с мен, че животът ми е една безкрайна манджа, смее се Мария. Четиридесет години все готвя… Оказва се, че синовете й са по-капризни от клиентите.

Какво обичат да ядат българите през лятото?

Да чуем професионалистите:

Всичко обичат, постните неща са за гарнитура, месното е основно. За наше учудване, няма отлив от месото. Парадоксално, но факт! – разказва Диляна Илчева. – Всички мислим, че през лятото се яде повече постно. Но когато си в тази сфера, заблудите падат. Жените обаче предпочитат зеленчуците пред месото, допълва управителката на веригата заведения за хранене.

Българите ядат и много салати, казват двете ни събеседнички. Интересно, че има отлив от зелените салати през лятото. Хората са се пренаситили от пролетта, затова сега консумират повече домати, краставици, моркови, целина, цвекло и много зелева салата, изненадва ни с отговора си Диляна Илчева. А главният готвач Мария Петрова допълва, че българите обичат пълнените зеленчуци, като тиквички, чушки, патладжани… Зеленчуците на фурна са много вкусни. Яде се традиционно и боб, и леща, казва тя. Използва се все по-малко мазнина, а пържените ястия са сведени до минимум. Няма трапеза през лятото, на която да не присъства в изобилие сочна червена диня и жълт меден пъпеш! Това е задължително за българската лятна кухня!

Кое популярно ястие в България и на Балканите обединява балканските кухни и присъства неизменно на трапезата ни?

Кебапът в какъвто и да е вид, през лято и през зима, независимо кой, в коя съседна страна как го приготвя – казва Диляна Илчева. – Това е кълцано, рязано или смляно месо, оформено продълговато или като кюфте, омесено със специфични подправки. Кебапът може да е на шиш, на пещ, може да е изпечен на скара, може да му се сложи сос. Оттам идва и нашето типично българско кебапче, печено на скара на дървени въглища, което е любимо ястие не само за българите, но очарова и , чужденците, посетили страната ни.

Снимки: Людмила Савова, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 29 ноември 2024 г.

В "България днес" на 29 ноември се спираме събитията с балкански адрес от изминалата седмица, събрани в традиционния ни петъчен информационен обзор "По съседски". Преди това ще поговорим за политиката и политиците в новия ни парламент и за новата..

публикувано на 29.11.24 в 19:00
снеговалеж

Застудяване с валежи от дъжд и сняг в почивните дни

През нощта срещу събота ще се задържи облачно с валежи от дъжд, в Западния и Централния Предбалкан, както и по високите западни полета  – от сняг. Вятърът от запад-северозапад ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток. В сутрешните часове..

публикувано на 29.11.24 в 18:05

В Перник откриват стенопис по случай 20-годишнината от приемането на България в НАТО

Стенопис, посветен на 20-годишнината от приемането на България в НАТО, ще бъде открит днес в Перник. На събитието ще присъстват посланиците на Великобритания, Турция и Черна гора, заместник-външният министър Невяна Митева, областният управител на Перник..

публикувано на 29.11.24 в 07:05