Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Никола, Дядо Коледа и българският Никулден

Свети Николай Чудотворец
Снимка: архив
На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Св. Николай, архиепископ Мирликийски. В народния календар на същата дата е Никулден, в чиято обредност се преплитат фолклорни и християнски елементи.

© Снимка: www.pravoslavieto.com

В християнството Свети Николай е наричан още Чудотворец – заради многобройните чудеса, които извършвал дори и след смъртта си. Свети Никола го нарича народът ни и го почита като покровител на рибари и моряци, търговци, воденичари и ловджии. Една от най-популярните истории, описана в житието на светеца, е чудотворната му победа над морската буря. Тръгнал свещеникът на поклонение към Божи гроб. В морето се разразила силна буря. Един от моряците бил ранен и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка, а с молитвите си укротил стихията. В някои приказки този момент от житието е обогатен със символи и персонажи, характерни за народните представи. Според фолклорния вариант, при бурята дървеният под на кораба пострадал и от процепа започнала да влиза вода. Свети Никола взел от морето риба и с нея запушил дупката. Така спасил живота на всички. Тази история обяснява защо на празника му задължително се приготвя риба. В българската традиция това непременно е пълнен шаран. В някои райони го пекат върху ориз или булгур. В други – „обличат” пълнената риба в тесто и приготвят т.нар. Никулденски рибник. Независимо от вида на приготвеното ястие, то задължително се носи за освещаване в църквата. В по-малките села свещеникът посещава всеки дом и там извършва ритуала.

© Снимка: архив

Пълнен шаран
Заедно с пълнения шаран у нас поднасяли и два вида обреден хляб. Единият се нарича боговица и е част от обредната трапеза на още няколко големи народни празника. Другият хляб се нарича Св. Никола или Никулденски кравай, а украсата върху него съдържа изображения на кораб, риба и др. Във фолклорните представи светецът закриля семейството и рода, пази дома, имота и стоката. Затова на много места празникът се чества като семейно-родов събор, на който приготвената храна се освещава на обща трапеза. В югоизточна България нощта срещу Никулден се прави първата „кадена вечеря”, посветена на митичния домашен наместник – същество от отвъдния свят, покровител на домашното огнище.

© Снимка: БТА

От житието на Св. Никола е известна и историята за това как архиепископът спасил от опозоряване трите дъщери на един човек, който обеднял до такава степен, че решил да накара най-голямата си дъщеря да печели пари, продавайки себе си. Високопоставеният свещеник подхвърлил в дома на семейството пари, достатъчни за прилична зестра и момичето се омъжило за достоен жених. Така се задомили и останалите девойки, спасени от Мирликийския архиепископ. В българската традиция на Никулден се изпълняват някои предженитбени обичаи. Момите за женене ходят на църква и поднасят дарове пред иконата на Св. Николай. А на общия празник се изпълнява т.нар. „сглядно хоро”, на което се залавят празнично облечени девойки.

© Снимка: БТА

Според народната митология, когато Бог разделял земята и небето между шестимата (на някои места седмината) си сина, на Никола се паднала всичката вода на земята. Затова той е господар на моретата, реките и езерата, както и на подводния свят. За да може да си върши работата добре и да наглежда необятните води, Господ му дал крила. В народните приказки и легенди Свети Никола има способността да „разделя” душата от тялото си и дори да се проектира на няколко места едновременно. Може би тази представа също е повлияна от християнското му житие, в което има няколко описания на това как светецът преди и след смъртта си се явявал в съня на няколко души по едно и също време. Според редица учени, във фолклорните представи за Св. Никола се преплитат и качествата на езическо божество, почитано в предхристиянската епоха. 

И църковният, и народният празник попадат в началото на цяла поредица обичаи, с които българите ритуално изпращали старата и посрещали новата календарна година. За съвременния свят това са последните седмици, изпълнени с трескави приготовления за предстоящите празници. Част от бляскавата украса и от детските мечти за подаръци, Дядо Коледа е може би най-устойчивият символ в този отрязък от календара. Дори в някои от страните, за които християнството не е традиционна религия.

Образът на добрия старец се ражда преди столетия. За първи път се споменава през ХVІІІ век, но отбелязването на празника на Свети Николай, съществува много преди това. В началото на ХVІІ век холандски преселници в Северна Америка основават колония Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Сред обичаите, които донасят със себе си, е размяната на подаръци в деня на светеца. На техния език се нарича Синтер Клаас, на английски е Сейнт Николас, станал по-късно Санта Клаус, а легендите за щедростта и добротата му несъмнено водят началото си от житието на Свети Николай.

© Снимка: wikipedia.org

Гробницата на Свети Никола в базиликата в италианския град Бари.
Любопитен е и фактът, че на мястото, където е първото погребение на светеца, днес има базилика. Мощите му биват извадени и преместени в италианския град Бари през ХІ век. Днес земите, в които е служил като свещеник се намират на територията на Турция. Там го наричат Ноел Баба, а в град Демре (близо до родния му град Мир) се намира базиликата, реставрирана от турската държава.

В чест на светеца у нас са построени стотици църкви, а народният празник, макар и силно осъвременен, е част от личните и семейни празници на милиони българи. На този ден празнуват всички, които носят името Никола, Николай, Николина, както и рибарите, днешните служители на морския флот, банкерите и търговците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30