Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наздраве, Балканите!… или да опиташ 150 ракии за 3 дни

Снимка: Мария Пеева
Ракията е не само традиционна напитка за балканския човек, но и изпитано лекарство, всекидневна психотерапия и чест повод за национална гордост. В това се убедиха гостите на първото издание на Балканския ракиен фестивал, който се проведе от 24 до 26 октомври в НДК. Събитието не спада в категорията „слаба ракия”, защото посетителите се насладиха на над 150 плодови и анасонови отлежали дестилати. За експертите в областта бяха организирани майсторски класове, а за високия градус на настроението през втория ден от фестивала се погрижи и Берковската духова музика.

© Снимка: Мария Пеева

Какво представлява ракията? Тя е високоградусова напитка, приготвяна чрез дестилация от ферментирали плодове. За тънкостите при производството на еликсира разказва Стоян Василев – търговски представител на четири винарски изби от Североизточна България:

© Снимка: Мария Пеева

„За ракията можем да кажем, че е високоалкохолна напитка, която от древни времена се произвежда на Балканския полуостров. Стандартът при промишлено произведените ракии е 40º, докато при домашните градусите могат да достигнат 60º. Българинът смята ракията под 35º градуса за пренебрежително слаба, наричайки я шеговито „парцуца” или „джибровица”. По-силната ракия определя като „скоросмъртница”. Народът казва, че който не е пил „скоросмъртница”, не е живял. А пък който много пие, той дълго няма да живее. По принцип в България голяма част от ракиите се произвеждат в домашни условия, като почти всеки на село си има казан. Използва се основно грозде, но и други плодове – като сливи, ябълки, дюли, череши, кайсии. Казаните най-често са медни, като преди употреба може да се намажат отвътре с мед. В началото се слага самият плод, може да се добави и малко захар, при което започва една бурна ферментация, която продължава от една до три седмици. След края на този процес се изчакват още една-две седмици, за да се превари на ракия. След като започне да тече, трябва да се изхвърли първият половин-един литър ракия, защото е с голямо присъствие на метилов алкохол, който е вреден за здравето. Ракията не може веднага да се пие, а трябва да отлежи известно време. Отлежаването може да стане в дъбови или черничеви бъчви, от което тя добива специфичен вкус, а за повече цвят може да се добави синя слива, орех или билки”.

© Снимка: Мария Пеева

Сидония приготвя плодово сорбе с узо и азот
За професионалния готвач Сидония Радева ракията заема основно място на трапезата на българина, но се използва по-малко в самото готварство:

„Българинът определено консумира ракия в началото на ястията, като аперитив с различни мезета: салати, туршии, лютеници, а при мъжките компании задължително печени меса. Много рядко може да се види българин, който приключва вечерята си с ракия. Докато в моя ресторант почти всички чуждестранни гости завършват с ракия, която се оказва един перфектен дижестив. С ракия може да сготвите абсолютно всичко. Например към боба добавете една лъжица и ще видите как много по-бързо ще се свари. Ако правите телешко варено, сложете една лъжица ракия – ще направи месото доста по-крехко. Ако имате готово месо и искате да впечатлите вашите гости, нагрейте около 30 мг ракия, излейте я върху месото и я запалете на масата. Това е т.нар. фламбиране, което прибавя по-интензивен вкус на месото”.

© Снимка: Мария Пеева

Бурчак Десомбре и турска ракъ
Специално за първото издание на Балканския фестивал на ракията от Турция пристигна г-жа Бурчак Десомбре, сертифициран сомелиер от The Court of Master Sommeliers. Ето какво разказа тя за особеностите при производството и консумацията на турската ракия:

„Ракъ е преди всичко алкохол, направен от грозде или стафиди, които ферментират и се дестилират. При тяхната втора дестилация се добавя анасон от вида пимпинела. Най-често ракъ е с 45º и се консумира с добавяне на вода към нея, като допълнително се сервира и още една чаша вода. На Фестивала опитах различни плодови ракии и за първи път научих, че ракия може да се прави и без анасон. Останах силно впечатлена, защото за нас той е задължителна съставка. При нас в Турция ракъ се пие на големи маси с различни мезета като салати, сирена, бяла леблебия, диня, пъпеш, и най-често под звуците на традиционна музика. Ние имаме много шеги и изрази, свързани с ракията, като например „Искам да съм като рибка в бутилка ракъ”, „Не сме в джамия, дайте да пием”. Когато имаме проблем, често казваме „Нека се обърнем за съвет към по-стария, по-големия”, което е алюзия за бутилката с ракъ. Обаждайки се на стар приятел, казваме „Нека се срещнем на ракъ-мезе”, което предполага една десетчасова среща с ядене и пиене”.

© Снимка: Мария Пеева

Макар и неразделна част от традиционната трапеза, барманите на Балканите се опитват да включат ракията в модерния нощен живот. Все по-често в барове и дискотеки може да се опитат интерпретации на известни коктейли като „Mohito”, „Sex on the beach”, „Tequilla sunrise”, трансформирани в „Rakito”, „Raki on the beach” и „Rakia sunset”. За предстоящите студени зимни вечери ви препоръчваме една рецепта за греяна ракия от Гърция, наречена „ракόмело”. Загрявате 150-200 мг ракия, добавяте 2-3 лъжици мед, две цели семена от кардамон и пръчица канела. Консумира се с добри приятели на сладки приказки. Наздраве!
По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Василева

ЦИК отстрани „Има смисъл“ от участие в парламентарните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на Коалиция „Има смисъл“ за участие във вота за парламент на 27 октомври. Причината е недействителни подписи на избиратели във внесената подписка при регистрацията. От коалицията няма да..

публикувано на 14.09.24 в 12:53

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17