Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Солта – природен и културен феномен”: Красивата палитра на солта

Тухлено-червеният цвят и деликатен аромат на хавайската сол се получават от алаеа (свещена печена вулканична червена глина от остров Молокай).
Колко вида кулинарна сол има? – Някои могат да изброят над 600, при това – различни на цвят, вкус и аромат! Защо има розова, червена, пурпурна, синя, сива, зелена, черна сол? Откъде идва всяка от тях? По какво се различават, например, червената хималайска от червената хавайска сол? Как лесно да разберем дали търговецът мами и вместо някоя оригинална и доста скъпа сол, предлага фалшификат? А когато посягаме към различните цветове сол, дали това е само въпрос на естетика или вътрешна потребност като профилактика срещу различни заболявания? Какво е полезно да знаем за солената цветотерапия? Освен в готварството и медицината, цветните солени кристали все по-широко навлизат в бита като бижута, дезодоранти, украшения, сувенири, лампи за неутрализиране на вредни лъчения. Колко голяма трябва да е такава лампа и на какво разстояние съответно въздейства? Как да си приготвим домашна солена луга за вана и за козметични процедури? И защо направата на истинските бонбони виолетки не може без една определена съставка, наречена „цветът на солта”? Коя е най-скъпата сол и къде се добива?

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!