Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България стои твърдо зад евроатлантическата интеграция на Грузия

При неотдавнашното си посещение в София министър Майя Панджикидзе каза, че Грузия има нужда от партньори като България, за да извърви трудния път към ЕС и НАТО.
Снимка: БГНЕС
На срещата на външните министри на НАТО в Брюксел Кристиан Вигенин изрази твърда подкрепа за евроатлантическата интеграция на Грузия. Изявлението му не бе изненада, а потвърждение на една последователно отстоявана позиция от доста време насам и не само в рамките на НАТО.

На заседание на комисията НАТО-Грузия, проведено в рамките на министерското заседание, министър Вигенин приветства ясния ангажимент на грузинското правителство за интеграция с НАТО, постигнатия парламентарен консенсус по въпроса и решимостта на управляващи и опозиция да работят заедно за реформа в отбраната. Подобно послание той отправи и през юли тази година, по време на посещение в Грузия. През ноември, на двустранни разговори в София с министъра на външните работи на Грузия Майя Панджикидзе, Вигенин заяви, че България подкрепя парафирането на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС, част от което е и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия, и ще настоява Европейският съюз да даде на страната още по-ясна перспектива. Парафирането стана факт само няколко дни по-късно, на среща на върха на „Източното партньорство” във Вилнюс.

Подкрепа за политическото асоцииране и икономическата интеграция на страната в ЕС България оказва не само в рамките на НАТО и програмата „Източно партньорство”, но и в рамките на така наречената Нова група приятели на Грузия, още от 2008 г. насам. Тази група бе създадена още преди събитията, довели до въоръжения конфликт между Русия и Грузия.

Взаимодействието на двете страни бе актуализирано през 2012 г. със специален междуправителствен меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция.

При неотдавнашното си посещение в София министър Майя Панджикидзе каза, че Грузия има нужда от партньори като България, за да извърви трудния път към ЕС и НАТО. Тесните връзки между двете страни са въоръжили България с опит и експертиза, които се признават също от ЕС и НАТО. Не е случайно, че ЕС предпочете да изпрати в Тбилиси като свой посланик бившия български премиер Филип Димитров. Може да се очаква, че оттук нататък двустранното сътрудничество ще се развива най-вече в посока на една по-добра интеграция на Грузия в европейските и евроатлантическите структури. Включително и в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, чието ротационно председателство България поема в началото на 2014 г.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54