Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и гръцкото председателство на ЕС

Жозе Барозу и Андонис Самарас по време на церемонията
Снимка: БГНЕС
В сряда Гърция пое официално функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС. Обявените приоритети са съзвучни с тези на съседна България и предполагат силно взаимодействие между двете страни през идните шест месеца. Осигуряването на икономически растеж, работни места и заетост на младежите, овладяването на проблемите с миграцията, сигурността по границите, свободата на движение и разширяването на ЕС към Западните Балкани, са приоритетни цели и на България.

По отношение на разширяването към Западните Балкани може да очакваме еднопосочни и съгласувани действия между Атина и София за напредък на преговорите на ЕС с Черна гора, положителен развой на преговорите с Турция, евентуално предоставяне на Албания на статут на държава - кандидат за членство, и затвърждаване на европейската перспектива на Косово. Едва ли да очакваме обаче, макар и по различни за всяка една от двете страни съображения, подкрепа за определянето на дата за започване на предприсъединителните преговори на Македония с ЕС.

По отношение на свободата на движение, гръцкото председателство се ангажира да подбере подходящ момент, в който да постави в Европейския съвет въпроса за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Предвид обстоятелството, че на тази кауза противостоят няколко важни страни от ЕС, а за положително решение е нужен консенсус, не е реалистично България да очаква скорошно отваряне на шенгенските граници за нея. Но всеки напредък по този чувствителен въпрос би бил високо оценен от София.

Реален напредък е възможно да се очаква обаче по въпроса за колективното справяне с проблема за миграционния натиск, на който Гърция и България са подложени в следствие на конфликтните и кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Позицията на двете страни по въпроса е еднозначна: миграционните процеси не са проблем на отделни държави, а на целия ЕС, и тежестите от миграционните потоци трябва да бъдат равномерно разпределени.
Ротационното си председателство на ЕС Гърция ще упражнява през същите шест месеца, в които България ще упражнява ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/. В тази връзка може да се очакват координирани усилия за насърчаване на контактите на ОЧИС с ЕС, както и за насърчаване на техния диалог и издигане на неговата ефективност.

Сегашното председателство на Гърция е пето поредно, откакто страната членува в ЕС, и съвпада с момент, когато София си поставя като приоритетна задача подготовката за българското ротационно председателство на ЕС през 2018 г. Още в края на миналата година външното министерство на София обяви, че по време на него ще командирова в Атина своя висш дипломат, който да изучава опита на съседната държава в справянето с тази отговорна задача. В известен смисъл с петото гръцко председателство започва подготовката за първото българско и обмяната по опит по време на него ще допринесе също за развиване на отношенията в двустранен план.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45