Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България инициира спортно сътрудничество между черноморските държави

БНР Новини
Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и генералният секретар на ЧИС Виктор Цвиркун
Снимка: БТА

На среща на спортните министри на държавите от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/, която се проведе в пристанищния град Варна, по инициатива на България, младежката тематика и спортът станаха за първи път приоритетна политика на организацията.

Участниците обсъдиха как да се насърчи регионалното сътрудничество в областта на младежките политики и как спортът да допринесе за икономическия растеж и заетостта. Дискутирани бяха също инициативи за съвместна младежка политика, с акцент върху доброволчеството, а също за съвместни спортни събития в региона.

През новия програмен период на ЕС /2014-2020 г./ за програмите „Младеж” и „Спорт” е предвиден чувствителен ръст на бюджета. В този контекст, разпростирането на черноморското икономическо сътрудничество към тези сектори може да се разглежда и като основа за активна връзка между политиката на ЕС и регионалната политика, която се води от ЧИС. За сближаване на приоритетите на ЧИС с тези на ЕС българското правителство се обяви още в началото на мандата си, а съюзът също води такава политика.

Срещата на спортни министри във Варна бе част от програмата на българското ротационно председателство на ЧИС и съвпадна с момент на високо политическо напрежение в региона заради украинската криза. В този контекст тя е значима не само за секторите „Младеж” и „Спорт”, а може да се разглежда и като елемент от усилията за разведряване на една нажежена до крайна степен обстановка в региона. Част от страните, участвали във варненската среща, имат диаметрално противоположни или различни позиции по украинския конфликт. Това не попречи те да влязат в диалог и да споделят общи позиции по политиките за младежта и спорта. Следователно, възможност за диалог между тях има, когато е налице политическа воля.

В Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество участват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Следваща секторна министерска среща, която предвижда ротационното председателство на България, ще се състои в Букурещ на равнище министри на вътрешните работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10