Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София потвърди подкрепата си за евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: БГНЕС

Тази седмица в Солун се състоя конференция на външните министри на ЕС и на страните от Западните Балкани, организирана от гръцкото председателство на съюза. В изказване, посветено на десетата годишнина от началото на процеса на евроинтеграция на Западните Балкани, българският външен министър Кристиан Вигенин припомни, че като непосредствен съсед на държавите от този регион, България винаги е поддържала тяхната европейска интеграция. Той обаче на пропусна да отбележи, че принципите и критериите за членство трябва да са еднакви за всички държави кандидати, а част от тях са свързани с поддържането на добросъседски отношения. Така Вигенин намекна, че българската подкрепа за кандидатите за членство не е безусловна. Това разбиране в България се споделя не само от сегашното, но и от поне две предходни правителства. Затова от години вече страната настоява за сключване на договори за добросъседство със съседните страни кандидати за членство в ЕС. Подкрепата на България е не само политическа, но може да се изразява и в споделяне на опита, натрупан в хода на собственото й присъединяване. Според София обаче движеща сила при осъществяването на необходимите реформи в процеса на европейска интеграция трябва да са вътрешни фактори на страните-кандидатки, защото под външен натиск реформите може да се окажат неустойчиви. В изказването си министър Вигенин изтъкна още, че за постигането на политически и икономически стабилно бъдеще в региона са нужни повече общи проекти. Особено внимание според българската страна заслужава преодоляването на някои недостатъци в инфраструктурата на региона. В този контекст Вигенин подчерта, че инструментът за предприсъединителна помощ следва да се използва именно за преодоляване на инфраструктурните липси. От министерската конференция в Солун пролича, че за тези цели е наличен много сериозен финансов ресурс. Чрез предприсъединителните си фондове ЕС предвижда да отпусне един милиард евро на Западните Балкани до 2020 г. Отделно от тях, в регионални проекти ще бъдат вложени още 10 милиарда евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10