Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастички се готвят за нови успехи

Момичетата от българския ансамбъл с треньора си Ина Ананиева и златните и бронзовите медали от шампионата в Баку.
Снимка: БФХГ

Точно преди седмица на финала на 30-то Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку прозвуча химнът на България, отеквайки с радост и гордост в душата на всеки българин. Този успех стана повод да потърсим старши треньора на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева, за да коментира изявата на българските момичета в азербайджанската столица и да ни разкаже за това, какво предстои оттук нататък.

Три медала спечели България в Баку, един от които златен в ансамбъла. Така се развали златната колекция на Русия, която от разиграните в съревнованието 9 комплекта медали грабна 8 пъти златото. Блестящото изпълнение на българските грации в съчетанието с пет чифта бухалки, брилянтната техника и координация бяха оценени по достойнство и от публика, и от съдии, като осигури златото за България.  Огненото съчетание с топки и ленти на ансамбъла взриви публиката, но за съжаление бе удостоено от журито с бронз. Още един бронз на България донесе Боряна Калейн във финала на топка при девойките. Състезанието в Баку, което премина с участието на едни от най-силните европейски гимнастички, бе особено важно, тъй като бе изпитателен старт за Олимпиадата през 2016 г. Сега момичетата са на възстановителен лагер, а от 1 юли започват активна подготовка за следващите си важни изяви. Така пред тях се очертава едно наистина горещо лято:


„Златното” съчетание на българския ансамбъл в Баку. Снимка: ЕПА/БГНЕС„Нашите цели са винаги високи. Винаги се готвим за медали, – сподели Ина Ананиева. – Предстои ни участие в Световната купа в България в началото на август, която чакаме с нетърпение, защото трета година подред нашите момичета стават шампионки. Надявам се и тази година да станем. След това ни предстои още една Световна купа в Казан, и Световното първенство в Измир в края на септември”.

Успехите на българските гимнастички показват, че в спорта и във времена на финансова криза, когато има желание, амбиция и адекватна подкрепа от страна на федерацията, нещата въпреки всичко се случват.

„Благодарна съм на Българската федерация по художествена гимнастика в лицето на Илияна Раева, която ни подсигури една спокойна подготовка (самата Илияна Раева принадлежаща към поколението на т.нар. „златни български момичета”, които със своите успехи през 80-те и 90-те години изведоха България в лидерска позиция в този спорт, бел. авт.). Финансово сме обезпечени, не мога да се оплача. Няма състезание, няма Световна купа, на която да сме поискали да отидем и да не сме го направили”, – сподели с удовлетворение старши треньорът на българските националки в художествената гимнастика Ина Ананиева.

Боряна Калейн донесе бронз на България на топка при девойките. Снимка: ЕПА/БГНЕСДа разберем сега в каква светлина вижда г-жа Ананиева развитието на българската художествена гимнастика в близко бъдеще и дали тя има шанс да възвърне предишния си блясък:

„Надявам се да има шанс. Надявам се тези момичета да са пример за малките подрастващи гимнастички по клубовете. Още след успеха през 2011 г. в Монпелие, когато тези момичета станаха световни шампионки, имаше много голям наплив по залите, – изтъкна Ина Ананиева. – В момента момичетата и в индивидуалното представяне вървят напред. Всички смятаха, че след като най-добрата българска гимнастичка от последните години Силвия Митева сложи край на кариерата си, ще се получи дупка. Но аз мисля, че момичетата се класираха много добре в Баку, индивидуално девойки също взеха медал. А индивидуално девойки не са взимали медал от 2008 г. Така че смятам, че българската художествена гимнастика се развива и че ще има още по-големи успехи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17