Времето е всяка сряда от шестнадесет до двадесет часа. Мястото – общинският пазар в квартал „Иван Вазов” в София. Поводът – вторият пазар в София, на който фермери от цялата страна излагат своята качествена еко продукция в определен ден от седмицата. Прясно масло, квасен хляб, сироп от вишни и мед, био подправки или уникални вегански деликатеси – това, което може да намерите тук, е било храната на нашите баби и дядовци, но наистина е необичайно за съвременните градски хора.
В секцията на пчелни продукти срещаме Радослав Иванов и негови съмишленици, които произвеждат богата гама пчелни продукти, произведени в чиста планинска местност. Радослав ни уверява, че всички продукти са био. Предлага ни студено пресовани сиропи от вишни и боровинки, като медът се използва за консервант по традиционна рецепта:
„Всичките продукти са екологично чисти, районът ни отговаря за биологичен. Когато отидохме да живеем сред природата започнахме да отглеждаме различни растения, а после си взехме няколко кошера. Още моят прапрадядо е гледал пчели, това е семейна традиция. Но сега използваме по-нови технологии. Всичките сиропи, които предлагаме са студено пресовани. От тези от горски черни боровинки, брани в нашия район, правим студен извлек, който смесваме с мед като консервант. Така се избягва стерилизирането чрез варене, което би отнело от полезните качества на плода и меда. Приложихме една забравена стара рецепта.”
В съседство се предлагат традиционни български млечни продукти като кашкавали и сирена, масло, сметана, а също и сушени колбаси. Фермата, чиято дейност се развива в Плана планина, е специализирана в производството на натурални храни. Една от мисиите й е да съхрани автентични, но застрашени български породи като каракачанска овца и каракачански кон чрез отглеждането им в естествени условия. Собственикът Росен Михайлов заявява, че за него приготвянето на натурална храна не е бизнес начинание, а начин на живот.
„От шест години сме специализирани в производството на чиста, натурална храна. Да приготвяш натурална храна не е бизнес, а начин на живот. Доволни сме от работата си. Не го правим за пари, а за удоволствие. Продаваме основно на фермерския пазар и правим някои доставки по домовете.”
Борислава Богданова и нейното кулинарно ателие впечатлява с продуктите и вкуса на храните, които предлага.
„Това е ателие за здравословно хранене, изцяло основано на веганската кухня, с по-голяма насоченост към сурови храни. Идеята е да представя разнообразието на тази кухня, да показва, че ние сме това, което ядем. Тук усещаме истинския вкус на храната, не използваме никакви добавки и готвим с вдъхновение. Днес сме избрали да представяме вегетарианско суши с водорасли, сурови сиренца с ядки, със сушени домати и сушена ягодова торта без желатин. В моето ателие имам възможност да творя и всяка сряда да нося тук своята продукция. Най-хубавото е, че пазарът има дух, усеща се една радост и това е радостта от срещата на българския потребител директно с производителя. Затова пазарът е по-различен и нестандартен.”
Ако сте заинтересовани от здравословната кухня не пропускайте „фермерския ден” на пазара в квартал „Иван Вазов”. Той е вторият по рода си в столицата, след пазара „Римската стена”, където био фермери също предлагат своите продукти един ден в седмицата, в случая – всяка събота. Това са места, където се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени с любов, обменят се усмивки и добро настроение, съпровождани от дегустации и почерпки. И когато си тръгвате, ще отнесете в къщи не просто деликатесите с вкус на детство, слънце и земя, а друго настроение и отношение към това, което трябва да слагаме на масата си.
Снимки: Йоан Колев
Българска делегация, водена от министъра на правосъдието Георги Георгиев, присъства на интронизацията на архимандрит Гавриил като игумен на Зографския манастир в Света гора. Българска делегация е в Атон за патронния празник на Зографския..
Над една пета от българите са бедни, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика. Хората, живеещи в дефицит, нарастват до 21,7% на основата на данни за безработицата, ниското образование, по-високия брой на децата в домакинството,..
От 12 до 18 май Габрово отново ще се превърне в сцена на емоции и творчество с традиционния си пъстър и наситен с хумор и шеги карнавал. Тази година шумната фиеста съвпада със 165-ата годишнина от основаването на града и с официалния му празник на 17..
Една азбука, едно послание към Европа и много хипотези – глаголицата е ключ към нашето наследство и национална идентичност. По повод 1170-годишнината от..
Националистите от "Възраждане" организират днес от 18:30 ч. в НДК в София събитие, обявено като дискусия за спасяването на лева, в която ще се включи и..
Трети пореден ден София ще остане без наземен транспорт, съобщи на фейсбук страницата си Центърът за градска мобилност. След няколкочасова среща със..