Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов, почетен консул в Намибия, за другото лице на Африка

Снимка: архив

„!Гуге вдигна глава към отрупаното с безброй звезди небе. Обичаше да ги гледа. Легнал по гръб, можеше с часове да им се наслаждава, разговаряйки с тях. Отрупваше ги с всевъзможни въпроси, а те му отговаряха с потрепване… Беше убеден, че звездите са очите на умрелите хора”. Така в ритъма и духа на африканската митология в книгата си „Бушменска прокоба” българинът Михаил Михайлов-Мишо, 30 години обитаващ Черния континент, ни въвежда в битието на бушмена-ловец. „Африка ми харесва от детството – един много чист и интересен континент, където е зародишът на цивилизацията”, споделя той. Част от детството му минава в Тунис. След години отива на работа в посолството на България в Етиопия, но при смяната на политическата конюнктура в родината е уволнен. „Реших да не се връщам насила там, където не ме искат. Емигрирах в Намибия, една много подредена и красива страна, и до днес живея там”, споделя нашият събеседник. Изучавал музика, архитектура и дипломация, днес той е декан на Факултета по модерна музика в Колежа по изкуствата и почетен консул на България в Намибия. Свободното време посвещава на своята страст – писането. Книгата му „Бушменска прокоба” се изучава в намибийските училища. Тя е вдъхновена от историята за бушмен, който отива на лов по време на продължителна суша и не се завръща в селото. Дъщеря му се отправя да го търси и не се завръща. Разказът изненадва с тънкото познание на традициите и философията на местните хора.

Бил ли е шокиращ за Мишо първият контакт с една толкова различна култура?

„Шокът беше от това, че открих едни невероятно добри хора. Много по-добри от средния европеец – като душа и морал. Има племена в Намибия, в които няма думата „война”. Те са много чисти и добронамерени. Цивилизацията още не ги е понесла в комерсиалната среда, в която живеем в Европа, и обикновените стойности – приятелство, любов, имат по-голямо значение за тях” – обяснява той.

Дава ли му Африка нещо, което Европа не би могла да му даде?

„Африка дава уникално спокойствие. Времето намалява своя ход в даден момент и спира. Човек не бърза, не е толкова стресиран от всекидневните задължения. Не живее по часовник. Това за мен е много важно, защото използвам свободното време за писане, тъй като изцяло съм се посветил на белетристиката. Предполагам, че ако живеех в България или Франция, напрежението и бързината на живота не биха ми създали тази нагласа, спокойствие, настроение и вдъхновение.”

Как Намибия успява да се превърне в спокойна държава, без вътрешно напрежение? Би ли могла България да почерпи нещо от нейния опит?

„Когато през 1990 г. се проведоха първите избори в Намибия, управляващата партия СУАПО дойде с много прост предизборен лозунг: забравяме миналото (известно ви е за кощунствата по време на апартейда в тази страна!). Не обвиняваме никого, не уволняваме, не събаряме паметници, не национализираме чужда собственост, тъй като светло бъдеще се гради с прошка и любов, а не с омраза и вендета. И вече 25 години те успяват да поддържат политика на помирение и разбирателство. Миналото не е забравено, но не се използва като предпоставка за политическа изява. За разлика от съседна ЮАР, където създадената комисия за разследване на престъпленията от времето на апартейда е огнище на постоянно напрежение. За съжаление ние, българите, по традиция търсим отговорност едни на други. Като се започне от Борис-Михаил, комуто се наложило да покръсти болярите и го е извършил с меч, за да влезе България в християнската общност. Народният съд след смяната на строя през 1944-1945 г. изпраща невинни интелигентни хора на смърт. Най-новата ни история пък – събаряне на мавзолеи, подпалване на партийни домове, преименуване на улици. Хубаво е, ако можем да забравим тези лоши моменти в нашето минало и се обединим – за просперитета на цялата нация, а не на определени групи” – споделя размислите си Мишо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10