Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите бавят топката, вложителите в КТБ губят търпение

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От времето на голямата криза през 1996-97 г., в България банковият бизнес се развиваше възходящо, с постоянно растящи активи и печалби. До пролетта на тази година, когато една от най-нашумелите в публичното пространство с огромното си икономическо и политическо влияние Корпоративна банка сякаш пропадна и се срина, изпаднала в неликвидност. Централната банка на страната моментално я затвори и я постави под особен надзор. От 20 юни и до този момент дейността на банката е прекратена, тя не обслужва никакви клиенти, не извършва и не приема плащания. Всичко това нямаше как да не предизвика негодуванието на ощетените клиенти за блокираните сметки и спестявания. Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) се събраха чрез социалните мрежи на национален протест пред сградата на БНБ в София. Исканията им са държавата да помогне за оздравяването на банката, а управителят на БНБ Иван Искров да подаде незабавно оставка. Помежду си вложителите коментират, че тяхната банка е в състояние да отвори врати дори сега, стига да дойде такова решение от Централната банка. „Търпението вече се изчерпа, всеки ден ще сме на протеста", казват Мартин и Наталия, младо семейство с две деца, дошли заедно да изразят недоволството си:

„Явно институциите не са достатъчно компетентни, за да си свършат работата както трябва. Нас не ни интересува кой е виновен и дали има много виновни, ние си искаме собствените пари, блокирани в банката, не искаме нищо тяхно. Обвиняваме институциите, за това че толкова време нищо не направиха. БНБ, прокуратура, всички те имат вина. Те забъркаха всичко, сега трябва да го оправят.”

Стефан Стайков е гражданин, присъединил се към протеста с убеждението, че когато има закони, те трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат наказани.

„Нямам парични влогове, но знам че тези хора са жертвите на това, което се случва и съм на протеста, за да ги подкрепя, защото искам да живея в нормална държава. Отдавна трябваше тези хора, които имат гарантираните влогове до 100 хил. евро да си ги получат. Не е необходимо ЕК да ни напомня, че ние сме се присъединили към правилата на европейската общност и тези правила важат за нас като държава. Не е необходимо всеки закон и всяка норма да се транспонира в нашето право. Това господин управителят на БНБ трябваше да го знае отдавна, но той явно изпълнява други поръчки, затова отлага. Пак нашите политици играят своята игра по начин, който не е в полза на техните съграждани.”

Според българския закон, защитените от Фонда за гарантиране на влоговете в банките спестявания до 100 000 евро могат да бъдат изплатени на вложителите едва след отнемането на лиценза на банката от БНБ. Но това и до този момент не се е случило, тъй като квесторите на централната банка, изпратени да проучат състоянието на КТБ, продължават своята проверка и резултати не се очакват преди края на октомври. Европейското банково законодателство и по-специално Европейската комисия обаче са на друго мнение, което доста прилича на исканията на недоволните клиенти на затворената търговска банка. Преди десетина дни ЕК заплаши България с наказателна процедура, тъй като не спазва европейските норми, които имат предимство пред българските разпоредби. А според тях, на вложителите още преди повече от два месеца е трябвало да бъдат възстановени спестяванията в гарантирания размер. Министерството на финансите и централната банка признават, че случаят е заплетен и сложен и никой засега не смее да предложи някакво решение за изход от задънената улица. Правителството е само временно и чака до няколко седмици да бъде сменено от редовно, избрано след изборите на 5 октомври. При липсата на действащ парламент, властите не смеят да вземат никакви радикални мерки, които така или иначе ще бъдат болезнени и ще струват много пари. Имиджът и авторитетът на БНБ доста пострадаха от непоследователната и непремерена в много случаи политика и поведение на нейното ръководство в тази криза, до степен, че нейният гуверньор е почти на 100% сигурен, че няма да запази поста си. Така че и в централната банка на България никой не гори от желание и няма смелостта да са заеме с горещия картоф КТБ. Докато всички, които имат властта и правомощията да намерят решение на кризата с Корпоративна банка, заемат изчаквателни позиции, вложителите си искат незабавно парите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички,..

публикувано на 31.08.24 в 07:10

Валежите продължават и в събота, в планините – интензивни

През следващото денонощие над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. В събота , 31 август,..

публикувано на 30.08.24 в 19:45