Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво може да очакваме от посещението на Джон Кери в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изненадващо в София бе съобщено, неофициално, но и без официално опровержение, че американският държавен секретар Джон Кери ще посети България на 15 януари. Към момента на оповестяване на визитата в сайта на Държавния департамент на САЩ съобщение за такова събитие през януари нямаше. Визита на Джон Кери в София се очакваше, но вероятно нещо я е ускорило. Като изхождат от дневния ред на двустранните връзки, външнополитически наблюдатели допускат, че най-вероятни теми на разговор ще са кризата в Украйна, енергийната независимост и диверсификацията на газовите доставки за България след замразяването на проекта „Южен поток” от страна на Русия. В този контекст вероятно щебъде актуализирана и дискусията за добив на шистов газ в България, която в момента е „табу”. Джон Кери ще разговаря в София с премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. Срещата му с Митов няма да е първа, защото двамата разговаряха през декември в Брюксел по искане от американска страна, а тогава наблюдатели допуснаха, че вероятно е станало и дума за предстояща покупка на изтребители за нуждите на Българската армия. За предстояща визита на държавния секретар в България стана дума още тогава, но никой не допускаше, че тя би се осъществила толкова скоро. Дали пък ускоряването й не е било предизвикано по някакъв начин от трагичния атентат в Париж? Вероятно ще се разбере в четвъртък, 15 януари – дни преди срещите на външните и вътрешните министри на ЕС, на които ще се дискутира тази тема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява..

публикувано на 05.10.24 в 18:00