Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България придобива нови измерения в сигурността

Снимка: архив

В рамките на плана си да посети всички съюзници от НАТО, новият му генерален секретар Йенс Столтенберг беше тази седмица в България. На такова равнище протоколни посещения няма, и това се потвърди от съдържанието на разговорите. В София Столтенберг обяви, че НАТО ще разположи допълнително сили в България. Става въпрос за контролно-команден център в рамките на Плана за готовност за действие на алианса, в който да служат български военни и контингент от НАТО.

Такива центрове ще има също в балтийските страни, Полша и Румъния, със задача да свързват националните сили с тези на НАТО. Това намерение на Столтенберг аргументира с предизвикателства като терор на Юг – в Ирак и Сирия, насилие в Северна Африка и предизвикателства на Изток, свързани с агресивно държане на Русия със съседни държави. За повече присъствие на НАТО в България настояваше от месеци насам домакинът на генералния секретар – президентът Росен Плевнелиев. Разговори с аналогично съдържание преди визитата на Столтенберг в София проведоха и британският външен министър Филип Хамънд и американският държавен секретар Джон Кери. Както преди, така и след споменатите визити, подобни въпроси с висши български представители обсъжда, както в София, така и в Брюксел, също координаторът на ЕС по борбата с тероризма – Жил де Керхоф.

Поредица от разговори с такъв интензитет и на толкова високо равнище подсказва, че заради геополитическото си разположение България е придобила в плановете и намеренията на евроатлантическите си партньори нови измерения. Или, както се изрази Йенс Столтенберг, станала е ключов съюзник в един изключително чувствителен регион. Как това ще възприемат в Ирак и Сирия, в Северна Африка и в Русия тепърва ще се види. Джон Кери обаче намери за необходимо да напомни от София, че член 5 на Атлантическия договор, според който нападение срещу някои от съюзниците се третира като нападение срещу всички, е в пълна сила. А в интервю за столичен вестник Йенс Столтенберг увери, че България е в безопасност и НАТО ще бъде там, където тя се нуждае от него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15