Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След новите арести на митничари – борбата с корупцията продължава

Снимка: БГНЕС

На 31 март на гранично-пропускателния пункт "Капитан Андреево", откъдето минава основния сухопътен трафик от и за Турция, за участие в контрабанден канал за цигари през България бяха задържани 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи. На 1 април се узна, че всички задържани митничари са освободени, а зад решетките остава само шефът на тяхната смяна. Освободените обаче били привлечени като свидетели по разследване за мащабна контрабанда на цигари за милиони. Борбата с корупцията продължава.

Преди двайсетина години един български премиер запитал икономическия си съветник какви реформи да предприеме, за да се усети ефектът им бързо в стопанското развитие на страната. Отговорено му било, че за подобна цел особена реформа не трябва, а ще е достатъчно на първо време да се сложи ред в митниците на страната. 20-ина години по-късно задачата за ред в митниците продължава да е актуална. Проучвания за 2014 г. показват, че делът на нелегално продаваните цигари в България е около 20% и пред последните години бележи непрекъснат ръст. Пропуснатите (несъбрани) общи данъчни постъпления от потребление на тютюневи изделия е за около 230 млн. евро годишно, а това се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или на 0.6% от БВП. При положение, че България е страната на ЕС, където облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, тя губи относително най-много приходи в ЕС от контрабанда. Контрабандата на цигари коства на фиска 1.6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател България „изпреварва" значително всички страни-членки на ЕС. Като относителен принос от бюджета, нейните загуби са 3 пъти по-високи от тези на Румъния и Полша, например, 10 пъти по-високи от тези на Германия и около 16 пъти по-големи от тези на Холандия.

Последният арест на митничари показа, освен друго, че апетитът за контрабанда в страната продължава да е голям. Два месеца по-рано на същия контролно-пропускателен пункт беше показно арестуван шефът на тамошната митница, също за пропускане на контрабанда от Турция. Оковаването с белезници вероятно не сковава склонността към контрабанда, защото примамката е много привлекателна и затова неустоима.

В зората на прехода към демокрация, на консултации с приятелска държава ръководител от сферата на фиска запита дали и там служителите на митниците са подложени на корупционен натиск. Отговорено му беше откровено, че ако до четири години един митничар не се корумпира, той става герой. Сведения за герои в българските митници няма и до днес, а  в обществените представи думата „митничар“ е по-скоро нарицателно.

В борбата срещу контрабандата и корупцията България ползва всеизвестни по света методи като честа смяна на местоработата и отговорностите на митничаря, ротация в ръководния състав, използване на специални разузнавателни средства, участие на специализирани служби и прокуратурата, и т.н. Очевидно е обаче, че само средства не са достатъчни за успех и се налага пренасочване на усилията – от залавяне на контрабандните пратки и на подкупните митнически служители към залавяне на техните поръчители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05

Бащи, разделени от децата си, за пореден път призоваха за споделено родителство

Бащи излязоха на пореден протест в столицата, настоявайки чрез промени в Семейния кодекс да се въведе споделеното родителство. Бащи призоваха за въвеждането на споделено родителство “ Голям проблем е, че дори да имаш режим на лични контакти с..

публикувано на 12.10.24 в 08:54