Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е твърдо за квотен прием на бежанци в ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

ЕК предложи да бъде въведена квота от 20 хиляди места в ЕС за разселване на бежанци. До края на май комисията ще предложи механизъм за разселване на бежанци, чиито молби за престой са вече утвърдени, а до края на годината – система за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора. Някои държави отхвърлят идеите на комисията категорично, а други – горещо ги подкрепят. България е във втората група от доста време насам и е със солидни аргументи.

Български депутати в Европарламента предложиха възприемането на квотен принцип за приемане на бежанци още през октомври м.г., като начин за поемане на реципрочна отговорност съобразно икономическото състояние, броя на населението и размера на територията на съответните държави.В началото на тази година зад идеята застана категорично и правителството на Бойко Борисов. Към онзи момент, още преди да е настъпил пролетният наплив на бежанци към границите на България, капацитетът на центровете за настаняване в страната вече беше запълнен на 61%, а няколко държави, сред които Германия, Австрия и Унгария възнамеряваха да йвърнат имигранти, тъй като била първата страна от ЕС, в която са регистрирани.

СегаЕК предлага две схеми за преразпределение на мигрантите – „преместване” и „презаселване”. По тези схеми за България са предвидени съответно квоти от 1,25 процента и 1,08. Важно за страната е не само количествено ограничаване на броя на бежанците, но и самият ангажимент за прием от страна на други държави, какъвто към момента някои изобщо не поемат. Предложението за разселване на бежанци съдържа и уточнението, че става въпрос за „очевидно нуждаещи се от международна закрила в Европа”. Това определение несъмнено ще улесни България да отказва прием в случаи, когато например някои не търсят убежище от съображения за оцеляване, а по икономически съображения.

Едновременно с квотния принцип за приемане на бежанци ЕК предлага и нова политика за законна миграция чрез осъвременяването на схемата „синя карта” /за икономическа имиграция на образовани кандидати за престой и работа в ЕС/. Това също е от потенциален интерес за България, изправена пред остър недостиг на квалифицирани кадри в дадени сфери.

По принцип идеите в ЕС за нова политика на убежище, миграция и интеграция са от висока стойност за страната ни, защото са, не на последно място, предпоставка за извеждането й от едно незавидно състояние, при което бидейки най-бедната държава в ЕС получава най-малка подкрепа за справяне с тези проблеми. Такива каквито ги предлага ЕК, идеите за нова политика на ЕС за прием на бежанци и миграция са съзвучни с идеите на София и несъмнено в хода на предстоящия европейски дебат тя ще продължи твърдо да ги отстоява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

Страната ни е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, става ясно от проучване на британската компания 1st Move International. Според изследването годишната брутна доходност от наеми у нас възлиза на 4,65%. Същевременно..

публикувано на 12.10.24 в 13:09

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24