Изплъзващото се лято е времето, в което пчеларите отлистват последните дни от своя календар. В тези дни те не само правят равносметка на отиващия си сезон, но и бързат да се похвалят с постиженията си. Така, за да популяризират новия мед и производните му продукти, в столицата се събраха около 30 производители от цялата страна.
Една от първите шатри, разположени пред Централна баня в центъра на града, е на ямболския пчелар Михаил Арнаудов. Акация, кориандър, лавандула, слънчоглед, магарешки бодил – етикетите върху бурканите със златния еликсир се сменят в строг ред според времето на пáшата, ми обяснява производителят.
Българският мед е лековит, защото е разнообразен, – казва Михаил Арнаудов. Ние имаме много богата флора. Пчелите събират нектара на всичките тези билки и от него се получава най-чистият и хубав продукт. Целият пчелен мед е полезен и с лечебни свойства, защото е антиоксидантна храна. Имам клиенти, някои от които вече над 90-годишни. Те консумират по една–две тенекии годишно и нямат никакви заболявания. А това е доказателство, че медът е хем храна, хем лекарство.
Пчеларят горещо препоръчва прополисовата си тинктура – „един природен антибиотик, който не уврежда нито един орган, а само помага”, както и клеевите пръчици, незаменими при проблеми в устната кухина.
Наистина медът ни прави по-здрави, но знаем ли, че можем да станем и по-красиви? Достатъчно е да се доверим на тонизиращите, хидратиращите и подранващите му свойства, твърди Сашка Ватрачка от Радомир, която предлага своята лечебна и козметична серия, почиваща на тайна, предавана от поколение на поколение в рода.
В основата е стара рецепта в семейството. Това е течен продукт при изгаряне. Когато се уверихме, колко добре действа той и най-вече не оставя белег, ако започне да се прилага до четвъртия-петия ден от травмата, решихме, че искаме да го има навсякъде – в аптеки, болници. Затова го разработихме и патентовахме. След това започнахме да произвеждаме и крем за лице. Пчелният восък е още един компонент, който оказва много добро въздействие върху кожата на човека.
Продуктите са клинично изпитани, патентовани и сертифицирани за Европейския съюз. И първият интерес вече е налице – не откъде да е, а от Германия. Ако си мислите обаче, че пчелните продукти са единствено полезни, много грешите. Защото те могат да се превърнат и в произведения на изкуството, стига да попаднат в подходящите ръце. Петя Иванова от врачанското село Остров вае фигурки от восък – животни, растения, но също Богородица с малкия Исус, ангели и какво ли още не. Всъщност това са свещи в топла окраска и божествен аромат.
Интересът към свещите е породен от полезните свойства на восъка, – разказва Петя. – След като се запали свещта, много е полезно да се диша въздухът, който се отделя при изгарянето. Ухае много хубаво на пчелен восък – така мирише и вътре в кошера. А всичко, което е полезно за пчелите, е полезно и за хората. Свещите горят по-бавно, не капят и не пушат като парафиновите, те са абсолютно натурални.
И тъй като Петя Иванова е също така пчелар на 2010-а година и председател на женското сдружение в бранша, с нея разговаряме на сериозни теми, като, например, възможностите българският мед да бъде добре представен по света и тревожната тенденция за измирането на пчелите. Оказва се, че нашият продукт се изнася в Европа единствено в качеството си на подобрител на китайския и аржентинския мед. Тоест смятат го не за хранителен продукт, а за суровина. Що се отнася до изчезването на пчелите, Петя Иванова казва, че това е световна тенденция с множество причини. Имунната система на пчелите е отслабнала заради климатичните промени, а човекът допълнително им вреди, тъй като с намесата си нарушава строго установения ред в кошера. Но за да не остане тъга в края, предлагам ви един еликсир. Рецептата е на Методи Михайлов от врачанското село Горни Вадин:
Изцеждате сока на един килограм лимони – в него добавяте 50 гр. пчелен прашец и един килограм мед. Получава се гъста течност. Наливате в чаша малко от концентрата и добавяте вода на вкус. Получава се чудесна медена напитка – еликсир, пълен с витамини, минерали и ензими. Наздраве!
За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025, съобщава БТА. През почивните дни, 8 и 9 февруари, градът под липите ще събере на..
Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21 обучителни хъба, сред които са тези на водещи европейски летища като Мюнхен, Истанбул и Атина. У..
В „България днес“ на 7 февруари се спираме на актуалните събития от България и българските общности по света и правим обзор на по-важното от Балканите през изминалата седмица. С помощта на Диана Цанкова разказваме за художника от Стрелча Мильо Балтов,..
В „България днес“ на 7 февруари се спираме на актуалните събития от България и българските общности по света и правим обзор на по-важното от Балканите..
В "България днес" на 6 февруари опитваме да разберем как опитите на властите в съседна Сърбия да докажат съществуването на т.нар. "шопска нация"..
Днес Светейшият Български патриарх Даниил се срещна с министъра на външните работи Георг Георгиев. В съобщение на сайта на Българската патриаршия се..